Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Växjö

Nytt arbetsätt ska höja elevresultat

Publicerat måndag 20 augusti 2012 kl 05.25
Fler lärare behövs
(1:44 min)
Dennis Palenzovski börjar sjuan idag. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio

I höst kommer Arabyskolan att radikalt ändra undervisningen. Anledningen är att skolan vill hjälpa eleverna att klara målen.

I dag börjar höstterminen men den nyrenoverade högstadieskolan Arabyskolan i Växjö är långt i från fulltecknad. Många blivande sjundeklassare i kommunen valde aktivt bort skolan, som nu tar emot runt 80 nya sjundeklassare.

– Skolans centrala uppdrag är att eleverna lär sig saker och det ska vi satsa på, säger rektor Judit Beres Lagerqvist.

Mer individuell hjälp
Rektorn tar nu till nya grepp vad gäller undervisningen på Arabyskolan för att vända trenden med sjunkande betygsresultat och för att hjälpa eleverna mer individuellt.

De obligatorsiska "traditionella" lektionerna slutar vid 14-tiden, därefter jobbar eleverna tillsammans med lärarna fram till klockan 16 med det de behöver hjälp med. Det kan handla om läxor, fördjupning och bearbetning av vad de lärt sig under dagen. De som vill höja sina betyg ska också kunna få det stödet under eftermiddagarna.

– Ett mer individanpassat sätt och jobba utifrån elevernas behov, säger rektorn.

Fler lärare krävs
Det kräver mer lärarresurser och hon har också ”överanställt” lärare.

– Det finns säkert nackdelar också och det kommer vi nog att märka, men fokus ligger hela tiden på lärande, säger Judit Beres Lagerqvist.

Hennes mål är att skolan redan till sommaren ska kunna visa upp bättre resultat, men satsningen är långsiktig, säger hon.

Skolverket satsar också på Arabyskolan under tre år. Till exempel kommer lärarna att få handledning för att få hjälp i sin undervisning. Även det börjar i höst.  

Dennis gillar nya arbetssättet
Dennis Palenzovski som den här eftermiddagen spelar fotboll utanför skolan med sina kompisar, har fullt klart för sig vad som gäller när han nu börjar i sjunde klass på Arabyskolan.

– Jo, jag tror vi skulle jobba till ungefär två, sen ska vi stanna i två timmar på skolan för att göra läxan så vi kan ha fritt när vi kommer hem, berättar han.

– Det är bra för då behöver man inte oroa sig över läxan när man kommer hem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".