Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ljungby

Ornitolog kräver utredning

Publicerat fredag 17 augusti 2012 kl 14.23
"Örnarna kan flyga in i vindkraften"
(1:42 min)
Foto: Trons/Scanpix

Boende i Staverhult protesterade mot vindkraftbygge eftersom de sett örnar i området. Nu får de stöd av Sveriges ornitologiska förening.

Idag är sista dagen att överklaga vindkraftverken i Staverhult utanför Ljungby. Fyra har överklagat Mark- och miljödomstolens beslut och de får stöd av Sveriges ornitologiska förening. De menar att området inte är tillräckligt undersökt för att man ska kunna vara säker på att det inte finns några kungsörnar där. Daniel Bengtsson ansvarar för vindkraftsfrågor på föreningen.

-- Det finns indikationer på att det finns kungsörnsrevir i närheten. Om det nu är så att de här observationerna stämmer då måste man utreda om det faktiskt finns kungsörn här, säger Daniel Bengtsson som är ansvarig för vindkraftsfrågor på föreningen.

Sveriges ornitologiska förening rekommenderar ett avstånd på minst tre kilometer mellan ett vindkraftverk och ett örnrevir. Annars riskerar man att driva bort fåglarna eller rentav döda dem.

– Det är kollisionsproblemet helt enkelt. Att örnarna flyger in i vindkraftverken och skadas eller dör, säger Daniel Bengtsson.

Flera som bor runt Staverhult säger att de sett kungsörnar nära platsen där de sex vindkraftverken ska byggas. Förra veckan träffade vi Mats Nilsson som har ett hus i närheten.

– Vi har sett kungsörn vid ett flertal tillfällen. Förra sommaren var de uppe hela tiden och även i sommar har vi sett dem ofta, berättade han.

Mats Nilsson är en av de som överklagar kraftverken som i juli godkändes av Mark- och miljödomstolen i Växjö. Domstolen anser att det inte kommit fram nog med bevis för att det finns örnar på platsen och tycker därför att det inte behövdes någon mer undersökning.

Men det håller inte Daniel Bengtsson med om.

– Här har man förvisso vid några tillfällen varit ute i det här området men det är definitivt inte tillräckligt för att säkerställa att det inte finns några kungsörnar, säger han.

Tycker du att det här beslutet som de kommit fram till är rätt med tanke på att det är lite tveksamt på om örnarna finns där eller inte?

– Jag motsätter mig givetvis beslutet att man har sagt att man får bygga vindkraftverk. Inte för att jag vet att det finns kungsörn men möjligheten är en tillräcklig orsak för att man inte ska fatta ett sånt beslut utan istället göra en bättre inventeringar.

Nu är det upp till Mark- och miljööverdomstolen att avgöra om ärendet ska tas upp igen.

Simon Campanello
simon.campanello@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".