Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Växjö

Arbetsförmedlingen fick lämna tillbaka 140 miljoner

Publicerat onsdag 29 augusti 2012 kl 05.00
"Det finns mycket mer att göra"
(1:39 min)
Sammanlagt 18 miljarder kronor har lämnats tillbaka till stadskassan från Arbetsförmedlingarna runt om i landet sedan 2007. Bara i Växjö har det handlat om 140 miljoner. Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Trots hög arbetslöshet har Arbetsförmedlingen i Växjö lämnat tillbaka 140 miljoner till statskassan de senaste åren. Pengar man fått för arbetsmarknadspolitiska åtgärder - men inte utnyttjat.

Peter Andersson är chef för Arbetsförmedlingen i Växjödistriktet.

– Naturligtvis hade vi önskat att fler fått utnyttja de här medlen, men det är inte lätt att få ut alla på arbetsmarknadspolitiska program, det är något vi jobbar med ständigt, säger han.

Sammanlagt 18 miljarder kronor har lämnats tillbaka till stadskassan från Arbetsförmedlingarna runt om i landet sedan 2007.

Mellan 2008 och 2011 hade Växjödistriktet ett samlat överskott på 140 miljoner. Pengar från staten för att bekämpa arbetslösheten, men som inte utnyttjats och som man därför tvingats lämna tillbaka.

Det finns flera orsaker till överskottet, säger Peter Andersson. Bland annat att arbetslösheten blev lägre än prognosen inför 2010. Men en viss självkritik riktar han ändå mot sin egen myndighet.

– Det finns mycket mer att göra och det jobbar vi dagligen på, både internt men också med andra aktörer som har arbetsnära aktiviteter.

I dag är arbetslösheten i länet nästan 9 procent. Över 10 000 personer är inskrivna på Arbetsförmedlingen i de fem kommuner som Peter Andersson ansvarar för. Vad tror han de säger om att pengarna för att hjälpa dem i arbete inte utnyttats?

– Det finns möjlighet till fler insatser och då tycker jag man ska komma och diskutera med oss och med arbetsgivare så man kan få en insats.

Hur ser det ut inför 2012 med resurser?

– Det finns en uppenbar risk att vi har för mycket resurser, eller rättare sagt resurser vi inte klarar att utnyttja, säger Peter Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".