Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Växjö

Sanerad industrimark blir bostäder

Publicerat söndag 31 mars 2013 kl 05.00
"Vi vill inte att det ska läcka föroreningar"
(1:36 min)
1 av 2
Per Fogelström från Växjö kommun framför fastigheten där sanering pågår inför framtida bostadsbyggande. Foto: Roger Bergvik/ Sveriges Radio
2 av 2
Skylt som talar om att sanering pågår. Foto: Roger Bergvik/ Sveriges Radio

I jakten på nya områden för bostäder i Växjö planeras allt oftare gammal industrimark att göras om till mark för bostäder. Ett sådant område är det där Stena Metall under många år haft verksamhet.

Det är omedelbart söder om järnvägen och just norr om Infanterigatan där förorenad mark nu grävs upp och fraktas bort. Och marken där innehåller en del olika saker, berättar Per Fogelström från miljö- och hälsoskyddsförvaltningen på Växjö kommun.

– Det är ju lite rester från Stenas skrotlager och sedan är det lite dåliga fyllnadsmassor och i en del av tomten har det funnits en oljedepå och där hittar man lite oljerester. Vi har ju sett värre saker, men självklart är det här saker som ska bort när man ska bebygga fastigheten, säger han.

Det är just kraven på att området ska kunna användas till bostäder som gör att Växjö kommun står för en mer långtgående sanering än den som åligger Stena Metall som under lång tid haft verksamhet på fastigheten.

Metallrester

– Stenas verksamhet är ju avslutad sedan några år och företaget är ju skyldigt att städa upp efter sig till en viss nivå. Sedan är det ju tänkt att fastigheten ska exploateras för bostäder och då måste kommunen stå för den utökade sanering som då krävs, säger Per Fogelström.

– Man kan ju hitta metallrester och lite olja och det finns ju gränsvärden för vad som är tillåten exponering för till exempel barn som vistas på gräsytor och de värdena måste hållas så att man kan vara trygg på fastigheten.

Inget läckage

Det handlar också om att förhindra att föroreningar, som till exempel oljan från den tidigare oljehanteringen, når andra områden.

– Vi vill ju också att det på sikt inte ska läcka föroreningar ner till Bergundasjön och Växjösjön, säger Per Fogelström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".