Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Anmälningar inom vården

Vårdförbundet om anmälningar av fel inom vården: "Det krävs stora förändringar"

Publicerat torsdag 30 maj 2013 kl 16.30
Karin Jisborg Hultgren: "Det krävs stora ekonomiska satsningar"
(7:18 min)
Karin Jisborg Hultgren, ordförande i Vårdförbundet Kronoberg. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio

Som vi har berättat tidigare så visar siffror att mellan tio och 14 procent av vårdtillfällena leder till någon form av skada. Men bara ett fåtal skador anmäls och utreds. På Vårdförbundet Kronoberg efterlyser man rejäla politiska och ekonomiska satsningar för att få till en förändring.

Förra året anmäldes 200 vårdskador av olika slag av patienterna i Kronoberg till patientförsäkringen, där patienter kan få ersättning för en skada. Tittar man på patientnämnden är siffran ännu högre - dit anmäldes cirka 600 fall förra året. Sjukvåden själva gjorde cirka 30 Lex-Maria anmälningar.

Är detta mycket eller lite anser du?

– Lex Maria-anmälningar handlar om allvarliga vårdskador, eller risk för sådana, så jag kan tycka att de bör ställas i relation till de vi har från patienterna och då är det en låg siffra.

Vårdförbundet har under flera år jobbat för en nollvision inom sjukvården, berättar Jisborg Hultgren.

– Vi vill dra en parallell till trafiken där man satsat väldigt mycket pengar och resurser för att bygga mitträcken, viltstaket och rondeller. Vad är då vårdens mitträcken, viltstaket och rondeller för att undvika och eliminera risken för vårdskador?

Ja, vilka är dem? Vad tror du behövs?

– Jag tror att det krävs väldigt stora förändringar. Man får titta på vården som den högriskverksamhet som den faktiskt är. Det är komplexa system, snabba beslut, svårt sjuka människor och vi är människor som jobbar inom den. Så det behövs genomgripande förändringar som kräver stora ekonomiska satsningar för att bygga in säkerheten i vården.

Klicka på det övre ljudklippet ovan för att lyssna på hela intervjun med Karin Jisborg Hultgren. I det andra ljudklippet hör du en längre intervju med forskaren Annica Öhrn om anmälningarna inom vården.

Tidigare artiklar om fel i vården

En patient. Foto: Erik G Svensson/Scanpix.

#link=354105#

Många fler än vad som syns i antalet anmälningar drabbas av skador inom vården. Siffror visar att mellan tio och 14 procent av vårdtillfällena leder till någon form av skada.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".