Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Alvesta

Allvarliga brister kan leda till tvångsförvaltning av lägenheterna i före detta sjukhemmet Hallanäs

Publicerat torsdag 30 maj 2013 kl 16.03
"Det kan leda till tvångsförvaltning"
(5:28 min)
1 av 2
Fasaden på det före detta sjukhemmet Hallanäs utanför Benestad/Alvesta som idag är bostäder. Foto: Thomas Graf/Sveriges Radio
2 av 2
Sara Heikkinen, jurist på Hyresgästföreningen i Kronoberg. Foto: Thomas Graf/Sveriges Radio

Problemen med flera av lägenheterna i det gamla sjukhemmet Hallanäs utanför Benestad är så allvarliga att fastigheten riskerar att bli tvångsförvaltad menar Hyresgästföreningen i Kronoberg.

Under en ganska lång period har hyresgäster som är medlemmar i Hyresgästföreningen kommit med problem som ibland är allvarliga. Föreningens jurist Sara Heikkinen har själv varit på plats och sett huset och dess skick och hon menar att huset är så dåligt förvaltat just nu att det finns risk för tvångsförvaltning.

– Sammantaget så skulle det kunna leda till en tvångsförvaltning då kvaliteten på förvaltningen är väldigt bristfällig, säger hon.

En tvångsförvaltning är det yttersta verktygen man kan använda mot en fastighetsägare om inget annat fungerar. Det är sedan Hyresnämnden i den aktuella kommunen som fattar beslut om tvångsförvaltning.

Att fastighetsägaren Per Madsen, som står bakom företaget Ejendomsselskabet Benestad i Körsör, är bosatt i Danmark försvårar också det för Hyresrättsföreningen att driva ärenden mot honom.

– Absolut, det gör det mycket mer omständigt. Post och telefon är svårt att nå honom på. Det har fungerat på mail någon gång.

I morse kunde du i P4 Kronoberg höra om Mortesa Hassanzadeh och hans problem med mögelskador som påverkade hans livsmiljö och en hel rad andra problem som han har i sin lägenhet som fastighetsägaren lovade att åtgärda innan Mortesa flyttade in för sju månader sen. Efter den intervjun har vi fått vetskap om ytterligare fem personer till som har problem i huset. Flera av dem har också slutat betala hyran i protest mot det dåliga underhållet.

– Ja, vi har fem ärenden som vi driver just nu mot Per Madsen och vi är glada för att vi nyligen fått till en förhandlingsordning i Hyresnämnden med honom så att man kan börja titta på att rätta till bristerna i huset, säger Sara Heikkinen.

Per Madsen är av en annan uppfattning. Han medger att det finns problem i fastigheten men menar samtidigt att uteblivna hyror gör att han inte kan rätta till dem.

– För den enskilde är det säkert ett stort problem men det är också ett stort problem för mig som inte får in några hyror. När de gjort det så lovar jag att skicka dit hantverkare för att åtgärda problemen. Tyvärr är det så här och det är inte jag som har önskat det här, säger Per Madsen.

Enligt Per Madsen har Mortesa Hassanzadeh inte heller betalat hyran och han har också erbjudits en annan lägenhet i huset och tackat nej till den, säger Madsen också.

Nu ska alltså Hyresgästföreningen börja förhandla för fem av hyresgästerna som bor i huset. Om underhållet inte blir bättre finns alltså en risk för tvångsförvaltning efter beslut i hyresnämnden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".