Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyhetskrönikan

Den falska valfriheten

Publicerat fredag 31 maj 2013 kl 16.34
Lyssna på krönikan
(4:35 min)
Elisabeth Anderberg, nyhetschef P4 Kronoberg. Foto: Malin Ulfhager/Sveriges Radio

Tänk dig att ditt liv är en godispåse. Och den påsen ska du fylla med hjälp av den butik som finns nära dig. Butiken drivs av, låt oss kalla honom Fredrik. Han ger godisansvarig fullt förtroende att ta in det godis han vill. Låt oss kalla denna godisansvariga för Jan. Jan fyller lådorna med godis från alla håll och kanter. Han marknadsför det hårt och uppmanar dig att fylla din påse med det godis som just du vill ha. Och du handlar, väljer godbit efter godbit och väljer den perfekta blandningen.

Men sen byter butiken ägare. Låt oss kalla den nya ägaren för Gustav. Gustav tar in en ny godisansvarig som inte får samma frihet som Jan. Och de godisbitar som du uppmanats att välja fritt av försvinner ur sortimentet.

Veckans krönika handlar om valfriheten som baseras på vad andra bestämmer att välja.

John Bauer-koncernen avvecklar eller säljer sina skolor runtom i landet just nu. Det har ni både hört och läst om alldeles nyss. I Växjö tar Karl-Oskarskolan över och skolans utveckling ska inte ha påverkats av det faktum att de byter ägare sägs det.

På Miljöpartiets kongress i maj togs beslutet att man vill säga nej till all form av vinstdrivande verksamhet inom välfärden.

Det ena kanske inte har med det andra att göra, men det får mig ändå att försiktigt undra om de privata aktörerna inom bland annat skolan nu börjar dra öronen åt sig såhär ett drygt år före valet. Där partier som bland annat miljöpartiet ökar i opinionsmätningarna.

Man ska såklart inte dra på för höga växlar när det gäller bara ett partis, ett dessutom relativt litet parti, beslut om hur man ska hantera de privata aktörerna inom välfärden. Men man kan ändå börja undra hur man som företagare tänker. Vågar man satsa på ett företag där man i framtiden riskerar att få begränsningar när det gäller hur mycket man får tjäna på företaget?

Detta leder tankarna vidare till valfrihet. Denna valfrihet som vår regeringen har stoltserat med under flera år. Alla ska få välja vad de vill, det som passar individen bäst. Detta har lett till ökad konkurrens som i längden skulle bidra till kvalitetshöjning inom bland annat skolans värld.

Under de senaste åren har vi därför bland annat sett hur skolorna kämpat om varje enskild elevs gunst. Man har lockat med allt från datorer till specialsammansatta utbildningar där eleverna har kunnat blanda nytta med nöje. Och det här har vi sett bland alla skolor, privata som kommunala.

Med valfriheten att välja gymnasium i andra kommuner än sin egen bidrog till exempel till att elever från Alvesta kommun valde att gå i Växjö. Vilket gjorde att Alvesta kommun fick försöka att hitta på ett sätt att locka elever till sin gymnasieskola genom att komma med en ny inriktning med programmet The Station. Pengar och kraft lades på detta för att försöka bli den utvalda i valfrihetens Sverige. Nu ska skolan läggas ner. Och alla pengar och alla kraft lades ner i onödan.

För faktum kvarstår. De val vi uppmanas till att göra hänger på att våra politiker håller fast vid beslut under en längre tid. Framförallt när vi talar om skolor. Då vill vi gärna att de beslut som tas håller skoltiden ut för våra barn. För om de inte gör det så kan det val vi gjort plockas bort och då försvinner också valmöjligheten. Då tvingas vi plötsligt till något.

Skulle det då inte ha varit bättre med färre men mer stadigvarande valmöjligheter från början?

Eller skulle man kanske börja arbeta med en lag som säger att en avveckling inom välfärden ska ske under fyra år. På så vis påverkas inte vår valmöjlighet lika mycket av de politiska vindarna.

Vad tycker du? Hur vill du fylla din godispåse? Hör av dig så mycket du vill, till mig Elisabeth Anderberg nyhetschef 0470 - 726057

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".