Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Maglagning i P4 Kronoberg

Somrig tårta med rabarber

Publicerat tisdag 4 juni 2013 kl 08.23
1 av 4
Som ett vackert konstverk - Pavlova med sommarbär och violer. Foto: Anne Marchal/ Sveriges Radio
2 av 4
Jessica Goodwin bakar en somrig tårta i radioköket. Foto: Anne Marchal/ Sveriges Radio
3 av 4
Små marängtårtor dekorerade med sommarbär. Foto: Anne Marchal/ Sveriges Radio
4 av 4
Rabarber vackert knutna med snören. Foto: Anne Marchal/ Sveriges Radio

Idag bjuder Jessica Goodwin på en riktigt läcker sommartårta - Pavlova med rabarbercurd. Söt maräng blir en fin balans till de syrliga rabarberna.

Pavlova med rabarbercurd

Innehåller inte gluten, mandel eller nötter. Vill du göra tårtan laktosfri byter du bara smöret i curden och grädden mot laktosfria produkter 1 stor pavlova räcker till ca 10 personer eller så kan du göra 8-10 portionspavlovor

Maräng

4 äggvitor

2,5 dl  socker

1 msk maizena

1 tsk vaniljsocker

1 tsk vit vinäger

Vispa äggvitorna till ett hårt skum och tillsätt sedan sockret under fortsatt vispning. Vispa tills sockret löst sig, ca 10 min. ( om man smakar marängen ska man inte kunna känna några sockerkristaller )

Sikta i maizena och vaniljsocker och häll i vinägern. Häll ut all smet i en stor hög på en plåt med bakplåtspapper och bred ut den till en rund botten med en fördjupning i mitten och högre kanter ca: 20-25 cm i diameter. Om du gör små pavlovor kan du spritsa dem istället.

Sätt in pavlovan i 225 grader i varmluftsugn eller 200 grader utan varmluft. Sänk genast temperaturen till 110 grader och grädda en stor pavlova ca: 85 minuter och små pavlovor ca: 55 minuter.

Tag ut ur ugnen och låt svalna.

Rabarbercurd

500 g rabarber i små bitar

175 gr  socker

Frön från1 vaniljstång

200 g smör

6 ägg

100 gr socker

2.5 gelatinblad

2 dl vispad grädde

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka sakta upp rabarber, vaniljen och 175 g socker, tillsätt smöret och koka tills rabarbern är mjuk, mixa med mixerstav till en slät kräm. Vispa äggen och 100 g socker lätt och häll sedan i rabarberkrämen , tillsätt lite i taget och häll tillbaka allt i grytan och sjud sakta tills den börjar tjockna vid 72-75 grader. Tag curden från värmen och tillsätt gelatinbladen. Låt curden kallna och vänd sedan ner den vispade grädden.

Montering

Fyll marängen med rabarbercurden och täck tårtan med färska bär och frukter, tex. jordgubbar, hallon, blåbär, plommon, nektariner, passionsfrukt mm. Dekorera gärna tårtan med ätliga blommor tex. violer eller blomsterkrasse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".