Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Landstinget Kronoberg

Externa specialister ska lösa problemen för psoriasissjuka

Publicerat onsdag 12 juni 2013 kl 10.45
"Detta är ett sätt att försöka"
(1:36 min)

Landstinget svarar nu på Psoriasisförbundet Kronobergs kritik mot bristen på hudspecialister på lasarettet. Och man hoppas kunna lösa problemen med externa specialister.

Bristen på hudläkare ska enligt landstinget lösas med en satsning på "Vårdval plus" med specialistläkare som bygger upp egna hudvårdskliniker.

– Vår önskan är naturligtvis att vi hade kunnat fortsätta hudkliniken på samma sätt som idag. Men det är en brist på hudläkare och därför tror vi det här är det bästa, säger Pernilla Sjöberg som är moderat politiker i landstingsfullmäktige.

Och lösningen blir alltså "Vårdval plus", att externa kliniker startas för hudsjukvård.

– Vi har blivit uppvaktade av hudläkare som frågat när landstinget ska börja med "Vårdval plus", säger Pernilla Sjöberg.

Varför anställer ni dem inte?

– Därför att de inte vill bli anställda. De vill i så fall vara med i ett "Vårdval plus".

Efter flera års misslyckade försök att anställa specialistläkare på hudkliniken hoppas nu alliansen i landstinget att externa hudläkare ska nappa på erbjudandet om "Vårdval plus".

Men Psoriasisförbundet Kronoberg anser att det här är en dyr lösning som minskar vårdkapaciteten.

Ingen bra lösning

- Vi tror inte på den här idén om "Vårdval plus Hud". Det ska inte kosta en krona extra säger landstinget men det tror inte vi på. Det måste bli dyrare, säger Stig Andersson ordförande för Psoriasisförbundet Kronoberg.

Psoriasis är en systemsjukdom som ger många olika symtom. Det handlar bland annat om problem med hjärta tarmar och leder.

Förbundet anser därför att specialistläkarna ska finnas på lasarettet där det också finns många andra specialister som de behöver komma i kontakt med.

Det är fel att splittra och slå söder hudkliniken anser man.

- Det finns ju inget att slå sönder för det finns inga läkare idag. Vi har inte lycktas anställa någon hudläkare.

Så ni tvingas att göra det här?

– Jag kan tycka att detta är ett sätt att försöka lösa det.

Psoriasissjuka oroliga för sämre vård

Stig Andersson Psoriasisförbundet Kronoberg . Foto: Toms Lindberg/ Sveriges Radio

Psoriasisförbundet kritiserar nu landstingsledningens planer på att flytta ut delar av hudsjukvåden från lasarettet i Växjö.
Stig Andersson på Psoriasisförbundet Kronoberg är rädd för att vården försämras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".