Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Utbildning i Kronoberg

Studenter med skrivproblem kan få hjälp

Publicerat tisdag 11 juni 2013 kl 10.17
"En del kan inte avsluta meningar"
(1:37 min)
Henrik Evertsson, texthandledare vid Linnéuniversitetet. Foto: Lena Pettersson/ Sveriges Radio

Brister i framför allt skrivförmågan gör att många studenter har svårt att klara övergången från gymnasium till högskola. På Linneuniversitetet erbjuder man hjälp till studenter som behöver hjälp framför allt med sitt skrivande.

– Man kanske inte helt avslutar meningar eller man kanske inte helt följer sitt resonemang, man syftar lite konstigt i sin text, sådan kan man behöva göra studenterna uppmärksamma på, säger Catta Torhell som är chef för universitetsbiblioteket.

Men borde man inte kunna sådant när man kommer från ett studieförberedande program på gymnasiet?

– Det skulle man ju hoppas att man kunde men det är ju tydligen någonting med hur man förbereds eller vilken typ av övningar man har. Det kan ju finnas många skäl, säger Catta Torhell.

På lärarutbildningen har man sedan 2005 låtit eleverna gå igenom ett diagnostiskt prov vid början av utbildningen. Det har då visat sig att en fjärdedel av eleverna har svårigheter med sitt skriftspråk.

400 elever söker hjälp

Men problemet finns även inom andra utbilningar och cirka 400 elever per år bokar tider på det som kallas studieverkstan på universitetsbiblioteket. Ändå fler använder sig av drop in-tiderna.

Fokus där ligger just på språkhantering: både att skriva ett akademiskt riktigt språk, men också att helt enkelt skriva korrekt och begripligt.

Avancerade språkprogram

Sedan ett år tillbaka har man också satsat på avancerade språkprogram, till exempel kan man få den text man skrivit uppläst, med så kallad talsyntes. Henrik Evertsson är texthandledare:

– Förhoppningsvis blir det enklare att få en förståelse för sin egen text, meningsbyggnad och struktur i texten genom att höra istället för att läsa om man nu har läs- och skrivsvårigheter

Magnus upprörs över kunskapsbrist

Magnus Blom, Växjö. Foto: Sandra Skeppar/ Sveriges Radio

47-årige Magnus Blohm är upprörd över uppgifterna att många som kommer in på universitetet har brister i svenskakunskaperna. Själv har han sökt sjuksköterskeutbildningen flera gånger men inte kommit in - trots att han har lång arbetslivserfarenhet.

Varannan älmhultselev läser vidare

Hanna Sjöman och Mona Strandberg går på Haganässkolan i Älmhult och tänker bägge läsa vidare. Foto: Lena Pettersson/Sveriges Radio

Det är stora skillnader i länet mellan hur många som går vidare till högskola och universitet efter gymnasiet. I Lessebo går bra drygt en tredjedel vidare till högre studier medan nästan hälften av eleverna i Älmhult läser vidare på högskola eller universitet.
Hanna Sjöman går på Haganässkolan i Älmhult och ska pluga vidare.

Linnéuniversitetet lockar "de egna"

Flera av de blottare som anmälts har begått brotten på Campus i Växjö. Foto: Sandra Douglasdotter/SR

Mer än hälften av de elever i Kronoberg som går vidare till högre utbildning väljer Linnéuniversitetet. Men skillnaden är stor var i länet man bor.
Medan intresset för hemma-universitetet är ganska svalt i Markaryd väljer uppåt 70 procent av eleverna i de östra länsdelen studier i Växjö.

Många brister i skrivförmågan

Foto: Katarina Larsson/Sveriges Radio.

En fjärdedel av de elever som börjar på universitet har så stora brister i sin språkförmåga att de har svårt att klara universitetsstudierna.
Och gymnasiebetygen har liten betydelse i sammanhanget - bland den fjärdedelen finns elever med betyget mycket väl godkänt i svenska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".