Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Växjö

Bron blir länken mellan Söder och Centrum

Publicerat söndag 16 juni 2013 kl 09.35
Det blir en bro i trä och glas
(1:32 min)
1 av 2
Peter Rydell jobbar som biträdande projektledare för det nya bangårdsområdet i Växjö. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio
2 av 2
Så här ska bron se ut när den är klar. Bild: Metro Arkitekter

De nya gång- och cykelbron över bangårdsområdet i Växjö är nu halvklar. Bron är det första riktigt synliga tecknet på den planerade stora omvandlingen av bangårdsområdet.

De nya gång- och cykelbron över bangårdsområdet i Växjö är nu halvklar. Bron är det första riktigt synliga tecknet på den planerade stora omvandlingen av bangårdsområdet som Peter Rydell är biträdande projektledare för:

– Ja, den är det första som avviker från hur det har varit tidigare, att man har lagt om spår och byggt nya märks ju inte så mycket.

Vad är det som återstår till att bron är helt färdig?

– I stort sett halva arbetet. Det är överbyggnaden som ska bli klar och sedan ska anslutningarna på norra och södra sidan med trappor och hissar göras färdiga.

En bro i trä och glas

Bron är hela sju meter hög och det har varit många säkerhetsregler att ta hänsyn till i och med att den går över järnvägspår med elledningar med höga spänningar. En uppskattning av kostnaden hamnar på omkring 30-35 miljoner, enligt Peter Rydell. Nu ser det ut att handla mycket om betong i bron men med en träöverbyggnad.

-- Ovanpå så ser man väldigt mycket trä och det har ju varit en målsättning att det ska vara mycket trä.

Bron ska kläs in med glas, så det kommer att bli en bro i trä och glas, helt i Växjös anda.

Cyklister kommer inte att kunna cykla upp på och ner från bron.

– Däremot ska det finnas ramper i trapporna så att man enkelt kan få med sig cykeln.

400 bostäder ska byggas

Bron kommer främst att få en stor betydelse framöver.

– Det ska ju bli 400 nya bostäder på den södra sidan av bangården så bron kommer att fylla en stor funktion, men också som förbindelselänk mellan Söder och Centrum, och samtidigt göra det lite enklare att få med sig cykeln, säger Peter Rydell.

Bron beräknas vara klar sent i höst, troligen i november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".