Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kalmar län

Jordgubbarna räddade till midsommar

Publicerat torsdag 13 juni 2013 kl 07.08
Går inte att styra – "det mognar som det mognar"
(1:37 min)
1 av 2
Peter Rosenlund och Patrik Axelsson. Foto: Janne Rindstig/Sveriges Radio.
2 av 2
Foto: Anna Rydén/Sveriges Radio.

För en månad sedan såg det ut att bli brist på mogna jordgubbar. Med en vecka kvar till midsommar är läget ett helt annat och nu kan jordgubbsälskarna andas ut säger Patrik Axelsson i St Aby mellan Målilla och Mörlunda. Men priset lär bli omkring 40 kronor litern.

– Från att ha varit en sen vår så har det varma vädret senaste veckorna gjort att vi nog hämtat ifatt hälften av det vi låg efter, säger Patrik Axelsson till P4 Kalmar.

– Det kommer finnas svenska jordgubbar till alla i midsommar men det är en oerhörd utmaning för oss odlare med dubbel försäljning mot en vanlig helg samtidigt som produktionen inte går att styra för det mognar det som mognar.

Varnade för brist

Den långa vintern och kalla inledningen på våren gjorde att jordgubbsodlarna för en månad sedan varnade för brist på jordgubbar till midsommar. Även om det kommer finnas jordgubbar till midsommar så tror Patrik Axelsson att toppen på skörden kommer en vecka senare.

– Vi börjar plocka i dag torsdag och ökar sedan takten fram till midsommar för att nå toppen först veckan efter.

Ska räcka till 30 butiker

För att hinna plocka jordgubbarna som nu snabbt mognar så kommer omkring 25 säsongsarbetare att hjälpa till fram till slutet av juli. Patrik Axelsson har jordgubbar på omkring 10 hektar och skörden ska räcka både till själplockning och till ett 30-tal butiker och andra försäljningsställen i mellersta och norra delen av länet.

– Efter midsommar öppnar vi upp självplockningen och vi har inte märkt någon nedgång i intresset för att komma hit och plocka.

Droppslang tillför näring

En nyhet till den till den här säsongen är att ett nytt odlingssystem börjat användas i St Aby med plastlist under jordgubbarna och en droppslang som tillför vatten och näring. Det har blivit ett lyft säger Peter Rosenlund som sköter om odlingarna:

– Jag tycker det fallit väldigt väl ut och odlingen der väldigt bra ut, säger Peter Rosenlund som ser jordgubbar som en självklarhet till midsommar.

– Jordgubben är lika självklar som snapsen vid midsommar men annars är det skivade jordgubbar med mjölk som gäller.

– Jag äter jordgubbar från morgon till kväll i alla former men tillsammans med glass är favoriten och att lite salt på jordgubbarna är ett knep jag lärt från några thaliänska tjejer som jobbar här, säger Patrik Axelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".