Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyhetskrönikan

Hoppa ner från era höga hästar

Publicerat fredag 14 juni 2013 kl 15.53
Lyssna på krönikan
(5:20 min)
Elisabeth Anderberg, nyhetschef P4 Kronoberg. Foto: Malin Ulfhager/Sveriges Radio

I veckan kritiserade Lasse Johansson på Helsingborgs Dagblad den journalistik som lokala kanaler inom Sverige Radio gör. Idag hängde Marcus Svensson, politisk chefredaktör på Smålandsposten, på ämnet och menade att det inte satsas på lokala kanaler inom Sveriges Radio. Nu skriver P4 Kronobergs nyhets- och programchef, Elisabeth Anderberg, en krönika om att båda har fel och att de borde hoppa ner från sina höga hästar.

I veckan kritiserade Helsingborgs Dagblads chefredaktör Lasse Johansson public service i allmänhet och Sveriges Radio i synnerhet.

Lasse Johansson, som tidigare varit chefredaktör för Smålandsposten, beskrev det som att public service aldrig tagit något ansvar för nyhetsbevakningen utanför de tre stora städerna i landet.

Han skrev också:Nej det är vi kommersiella tidningsföretag som har varit och är public service i de flesta kommuner. Lokalradion läser sedan upp våra nyheter i sina nyhetssändningar istället för att bedriva ett eget nyhetsarbete.”

Det kanske är dags att Lasse Johansson för det första börjar lyssna på P4 innan han kommer med påstående som han gör. Det kan också vara dags för Lasse Johansson att hoppa ner från sin höga häst där han nu sitter och pratar med folket från ovan. Han kan hoppa av och prata med oss som finns bland dem han skriver om. För det är just det vi är.

Och för att visa hur vi gör journalistik utanför de tre storstäderna, hur vi gör det i äkta public serviceanda och hur vi blir agendasättande tänkte jag ta några exempel.

  1. Publiknätverket. Det innebär att vi i större utsträckning gör nyheter och program tillsammans med er. Vi tar hjälp av er när vi behöver åsikter, erfarenheter eller annat när vi gör nyheter. Ni som redan är med i detta nätverk vet vad jag pratar om eftersom vi har haft kontakt flera gånger. Och ni blir allt fler, från länets alla hörn.
  2. Skämskartan. Istället för att lyssna på vad diverse undersökningar kring mobiltäckning visar så bad vi er lyssnare att berätta om hur täckningen var just där ni bor och arbetar. Ni skickade in era platser där det var dålig täckning och vi satte ut det på en karta för att visa telebolag och andra att mobiltäckningen är urusel i stora delar av länet. Kartan växte sanslöst fort och under två veckors tid ägnade vi mycket sändningstid i nyheter och program för att ni lyssnare skulle få berätta era upplevelser och vi gjorde ansvarsintervjuer utifrån det.
  3. Granskningarna. Vi har gjort flera agendasättande granskningar i länet som gett resultat på olika sätt. Vi har exempel som att Konkurrensverket granskar hela tekniska nämnden i Växjö efter att vi avslöjat hur tekniske chefen notoriskt struntat i upphandlingar, flera kommuner avbröt ett planerat samarbete med städföretaget ISS efter att vi berättat om under vilka arbetsförhållande de anställda har, Ljungby kommun gjorde om delar av sin verksamhet efter att vi berättat om hur man lånat ut kommunala fordon, kört sönder och dessutom sålt på Blocket. Och så vidare och så vidare.

Så jag tycker att du har fel Lasse Johansson. Vi är bra på att både i nyheter och program vara ute i länet och tillsammans med vår publik skapa agendasättande journalistik. Vi är också bra på att säkerställa att vi gör det eftersom vi varje dag bland annat mäter var i länet vi gör nyheter och programpunkter från.

Däremot så har jag varit tydlig med att vi ska också vara de som tar upp stora nyheter även från andra medier såsom från lokala tidningar, SVT, TV4 eller från bloggar och andra platser. Detta för att de som lyssnar på oss ska känna sig uppdaterade även om man inte har råd att ha en morgontidning, hunnit se på nyheterna eller hittat alla vägar på nätet där man kan få nyheter. Vi är också noga med att berätta vem eller vilka det är som gjort detta. För att folk ska veta bredden av all den bra journalistik som görs i landet. Det är klart att vi står för den bästa, men även ni andra gör bra journalistik ibland och då är vi inte rädda för att berätta det. Vi är trygga i oss själva att vi gör så mycket agendasättande nyheter så vi behöver inte snåla med att berätta vad ni andra gör. Är du tillräckligt trygg för det Lasse?

På Smålandspostens ledarsida hakar idag den politiske chefredaktören Marcus Svensson på. Han skriver att inget tyder på att den lokala bevakningen kommer att stärkas, att det tvärtom ser ut till att bli än mindre resurser på lokala stationer.

Och jag ställer frågan, var har han fått den informationen från? För den information jag har från vår VD Cilla Benkö är att man kommer att fortsätta satsa på lokal journalistik och dessutom öka den satsningen ytterligare. Men Marcus Svensson kanske har någon annan uppgift? Eller så har han som Lasse Johansson – glömt att hoppa ner från hästen och faktiskt se efter om det han skriver stämmer.

Men det viktigaste är inte vad Lasse Johansson eller Marcus Svensson tycker. Det viktigaste är vad du tycker. Så har du åsikter om var och vad vi bevakar så kan du höra av dig till mig, så mycket du vill. Jag heter Elisabeth Anderberg och mig når du på 0470 - 726057

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".