Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kronoberg

Länets distriksläkare har fått nog - kräver förbättring

Uppdaterat måndag 17 juni 2013 kl 09.44
Publicerat måndag 17 juni 2013 kl 05.23
Distriktsläkaren: "Vi kan inte ge en optimal vård"
(1:36 min)
Foto: Jens Pehrson/Sveriges Radio.

Situationen för länets distriktsläkare är ohållbar, och var fjärde distriktsläkartjänst är inte tillsatt. Det slår distriktsläkarföreningen i Kronoberg fast i en skrivelse till landstingets politiker där de kräver förändring.

Daniel Albertsson i Moheda som menar att bemanningsbristen slår hårt mot patienterna.

– Vi har svårt att hinna med att ge en optimal vård. Stressen gör också att misstagen i vården ökar, jämfört om vi har rimligt med tid att möta patienternas behov. Vi skulle också kunna avlasta dyrare och onödig slutenvård genom att göra tex hembesök, säger distriktsläkaren Daniel Albertsson.

Nu har länets distriksläkare fått nog. Var fjärde tjänst är obemmannad och arbetsituationen är ohållbar menar dom.

Kronobergs läns läkarförening menar att primärvården är ordentligt eftersatt, och nu har 70 distrikts och st-läkare i allmänmedicin skickat en skrivelse till landstingspolitikerna där man vill diskutera hur primärvården ska förbättras.

Bland annat vill man höja lönen menar läkarföreningens ordförande Edvard Lekås.

– Vi vill att man satsar ordentligt på distriktsläkarnas löner så att de blir konkurenskraftiga, och man behöver höja lönen med minst 5 000 kr per arbetstagare.

Och man behöver erbjuda fler ST-block, för att få fler av de som gör sin AT-tjänst här att stanna kvar i länet, som det är nu slutar hälften.

Vad händer om det inte blir någon förbättring?

– Man står inför en väldigt stor pensionsavgång, en tredjedel av alla distriktsläkare i Kronoberg kommer att gå i pension inom fem år. Gör man inget så riskerar vården att försämras allvarligt, avslutar Edvard Lekås.

Magnus Sundvall/Sveriges Radio
magnus.sundvall@sverigesradio.se

Har du egna erfarenheter av läkarbrist? Hör av dig!

Vad tänker du om distriktsläkföreningens kritik och landstingsrådets svar? Har du egna erfarenheter?Kommentera här eller ring vår insändartelefon på 0470-10 400.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".