Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
ÖPPET BREV

Länets medier vill ha svar av Anders Öman

Publicerat lördag 15 juni 2013 kl 06.00
Växjö Lakers ordförande Anders Öman. Foto: Michelle Hallberg/ Sveriges Radio

De ansvariga utgivarna på länets största radio-, tv- och tidnings-redaktioner regerar nu på hur Växjö Lakers VD Anders Öman behandlat en av SVTs journalister i veckan. Det är cheferna på P4 Kronoberg, SVT Smålandsnytt och Smålandsposten som i ett öppet brev till Anders Öman kritiserar hans vägran att svara på frågor om en obetald faktura från Växjö kommun.

Öman har också häcklat reportern på sociala medier och kallat försöken att få svar från Lakers för "skitjournalistik".

"Anders Öman bör visa respekt för människor som sköter sitt jobb. I det ligger inte att omnämna deras arbete som lek" skriver de tre mediecheferna och uppmanar Lakers VD att istället svara på fakta i fallet med fakturan som inte betalats på fyra år.

Hela det öppna brevet kan du läsa här nedanför:

Anders Öman är svaret skyldig

Som journalister försöker vi alltid tala med den det berör.

Men vi försöker samtidigt också ställa de kritiska frågorna till den som är ansvarig.

Det är en bra regel, tycker vi. Vi ska söka kunskapen där den finns – och i reportaget är det oftast chefen som ska försvara och förklara. 

För ovanstående förhållningssätt har vi stöd i våra etiska regler. Vi ska visa hänsyn till ovana intervjupersoner.

Anders Öman på Växjö Lakers är inte en ovan intervjuperson. Tvärt om.

I veckan fick han frågan av en reporter på SVT Smålandsnytt om en faktura från kommunen som inte var betald. Anders Öman frågade om samtalet spelades in och när det inte gjorde det uppmanade han reportern att ”fortsätt du och lek. ”

För det första borde Anders Öman förstå att hans hockeyklubb är beroende av att Smålandsnytt rapporterar. Att Smålandsposten är på plats på matcherna. Att P4 Kronoberg gör inför-matchen-inslag. Det betyder att vi rapporterar om Lakers som en stor angelägenhet för Växjöbor, kronobergare och supportrar – men vi rapporterar självklart inte bara om det som Anders Öman vill. Den kollen kan han kräva i sin egen organisation, inte i våra.

För det andra borde Anders Öman visa respekt för människor som sköter sitt jobb. I det ligger inte att omnämna deras arbete som lek.

Anders Ömans usla respekt för journalister slutar dock inte där. På twitter går hockeybossen ut och nämner reportern vid namn och ironiserar över dennes frågor och sammanfattar det som "skitjournalistik".

Han ger sedan brottstycken av sin egen förklaring till varför fakturan inte betalades. Ingen beställning. Oklart om den över huvud taget är riktig.

För en förening som har Växjö kommun att tacka för sin arena är det en märklig inställning.

Om Anders Öman nu har rätt – vad är det då som är så svårt med att svara på en rak fråga?

Om Anders Öman nu har rätt – varför upplyser han inte världen om det istället för att gå på en enskild reporter?

Frågan är fri. Du har fortfarande chansen att svara, Anders Öman!

Ulf Myrestam, Kanalchef Sveriges Radio Kronoberg
Magnus Karlsson, Chefredakör Smålandsposten
Lotta Orstadius, Redaktionschef Smålandsnytt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".