Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Eftermiddag i P4

Suzanne Frank delar inte distriktläkarföreningens bild av läkarbrist

Publicerat måndag 17 juni 2013 kl 16.09
Hör distriktsläkaren Daniel Albertsson
(3:35 min)
Suzanne Frank är landstingsråd. Foto: Therese Gabrielsson/Sveriges Radio

I våra nyheter i morse hävdade distriktsläkarföreningen i länet att var fjärde distriktsläkartjänst inte är tillsatt och att det innebär en fara för patienterna. Men det råder inte alls någon stor brist på läkare på vårdcentralerna, menar landstingsrådet Suzanne Frank (M).

Situationen för länets distriktsläkare är ohållbar, och var fjärde distriktsläkartjänst är inte tillsatt. Det slår distriktsläkarföreningen i Kronoberg fast i en skrivelse till landstingets politiker där de kräver förändring.

Men det moderata landstingsrådet Suzanne Frank delar alltså inte bilden som föreningen målar upp.

– På våra egna vårdcentraler har vi 80 tjänster och av dem är åtta vakanser och 72 är bemannande med ordinarie personal. När det gäller vakanser och de tjänstledigheter som finns så är det sammanlagt i dag 19 stycken och då löser vi hälften med vikarier och andra hälften med hyrläkare. Vi har långt fler läkare i dag än innan vårdvalet eftersom en tredjedel av länets vårdcentraler är privata och de är också bemannade med läkare, säger hon och fortsätter:

– Jag delar inte alls den dystra bild som distriktsläkarföreningen vill presentera. 

Hur kommer det sig att distriktsläkarna har en helt annan bild än ni politiker har?

– Det är väldigt viktigt att de håller sig till de fakta som finns och det är de som jag har nämnt.

Klicka på något av de två översta ljudklippen för att lyssna på hela intervjun med Suzanne Frank.

Länets distriksläkare har fått nog

Landstinget Kronoberg. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio.

#link=355267#distriktsläkare är ohållbar - och var fjärde distriktsläkartjänst är inte tillsatt. Det slår distriktsläkarföreningen i Kronoberg fast i en skrivelse till landstingets politiker där de kräver förändring.

Har du egna erfarenheter av läkarbrist? Hör av dig!

Vad tänker du om distriktsläkföreningens kritik och landstingsrådets svar? Har du egna erfarenheter?Kommentera här eller ring vår insändartelefon på 0470-10 400.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".