Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Förmiddag i P4

Rabarber-mojito och somrig gazpacho

Publicerat tisdag 18 juni 2013 kl 10.05
1 av 6
Erik Måneld redo att svänga ihop något riktigt gott. Foto: Jocke Wallgren/Sveriges Radio
2 av 6
Svalkande Mojitos. Foto: Jocke Wallgren/Sveriges Radio
3 av 6
Den gudomliga soppan. Foto: Jocke Wallgren/Sveriges Radio
4 av 6
Rabarber viktig ingrediens i drinken! Foto: Anne Marchal/ Sveriges Radio
5 av 6
Även katten Saga är på plats. Foto: Jocke Wallgren/Sveriges Radio
6 av 6
Innan mixningen. Foto: Jocke Wallgren/Sveriges Radio

Förmiddag i P4:s kock Erik Måneld bjuder på en somrig och lite annorlunda version av den klassiska drinken Mojito - utan rom men med rabarber. Han skapar även en somrig gazpacho, kanske den perfekta sommarlunchen! Här hittar du receptet och bilderna!

Rabarber-mojito

4 glas

saften från 2 lime

8 blad grönmynta

1 tsk finskivad rabarber

lika mycket sockerlag som limesaft

kolsyrat mineralvatten efter egen smak

is

Sockerlag är enkelt att göra. Blanda 2 dl vatten med en deciliter socker, koka upp, vispa mycket och vips så var det klart. Man kan smaksätta sin sockerlag med i stort set  vad som helst, till den här sommardrickan är det supergott att smaksätta den med rabarber. Lägg bara i några grova bitar rabarber i sockerlagen medan den ännu är riktigt varm och låt dem ligga kvar där tills den svalnat och vips! Rabarbersockerlag!

Mortla ihop limesaft, rabarber och mynta. Späd på med rabarbersockerlagen, mortla lite till och låt stå och dra ett par minuter. Sila över i glas. Krossa isen lätt, häll den i glasen. Fyll upp med mineralvatten och klart!

Gazpacho

" />

Egentligen behövs det inte något recept till en gazpacho, det är bara att mixa ihop goda grönsaker med lite buljong. Den egna smaken sätter gränserna. Drick din gazpacho kall som världens enklaste sommarlunch!

" />

Ett förslag på recept:

2 skivor vitt bröd utan kanter

1 svitlöksklyfta


0.5 dl olivolja 


0.5 kg kg tomater

1 st röd paprika

1 st gurka

1 st rödlök

2 msk äppelcidervinäger

1 dl god grönsaksbuljong 


salt, svartpeppar efter smak

Och så bara mixa ihop! In i kylen och drick när du vill!!

Smaklig sommar, önskar Erik Måneld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".