Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kronoberg

Rökstopp ett krav vid operation

Publicerat onsdag 19 juni 2013 kl 06.20
"Vissa tycker det är moralpanik"
(1:48 min)
Rökstopp krävs för patienter som exempelvis ska genomgå en knä- eller höftoperation. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Försämrad sårläkning och ökad infektionsrisk kan drabba rökare som opereras. Därför infördes ett rökstopp för drygt ett halvår sedan.

För drygt sex månader sedan införde Landstinget Kronoberg ett rökstopp för patienter som exempelvis ska genomgå en knä- eller höftoperation. Det innebär att patienter ska vara rökfria åtta veckor före och åtta veckor efter operationen. Orsaken är att rökningen gör att komplikationsrisken ökar.

– Vissa tycker att det är moralpanik men när de får höra varför det är så viktigt att vara rökfri så brukar de förstå, säger Theres Stjärnebring.

För att ha koll på att patienter inte tjuvröker så mäter Theres Stjärnebring och hennes kollegor hur mycket kolmonoxid som finns i utandningsluften hos patienterna. En person som inte slutar röka kan gå miste om sin operation.

– Det blir upp till läkaren att titta på fördelarna med en operation jämfört med risken att gå vidare och operera en patient som inte har slutat röka. Det är en individuell bedömning som görs, säger Theres Stjärnebring.

Theres Stjärnebring tycker överlag att rökstoppet har fungerat bra men hon säger ändå att det har varit ett problem att patienter inte har fått information från sina läkare om att de måste sluta röka.

– Men vi jobbar på det. Vi är ofta ute och informerar på olika avdelningar på lasarettet och inom primärvården, säger hon.

Rökstopp ett krav vid operation

Foto: Anna Molander/Hjärt-Lungfonden.

#link=355493#och ökad infektionsrisk kan drabba rökare som opereras. Därför infördes ett rökstopp för drygt ett halvår sedan.

Läs också:

Rökningen kostar länet en halv miljard varje år

Över hundra kronobergare dör av rökning årligen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".