Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Växjö

Konkurrensverket stämmer Växjö kommun

Publicerat onsdag 19 juni 2013 kl 12.43
"Tomtägarna får inte välja själva"
(1:44 min)

Konkurrensverket drar Växjö kommun inför domstol för att få bort kravet på att den som köper en tomt måste ansluta sig till det kommunala fjärrvärmenätet. Om inte kommunen ändrar sig hotar ett vite på fem miljoner kronor. Mårten Hyltner, jurist på Konkurrensverket, menar att Växjö kommun genom sina krav bakbinder villaägare och sätter konkurrensen ur spel.

– Tomtköparna tvingas bli kunder till kommunens fjärrvärmebolag i stället för att själva kunna välja den uppvärmningslösning som de vill ha, säger Mårten Hyltner.

– Det medför att man blir begränsad i vilka husmodeller man kan välja bland, det innebär att vissa husföretag inte kan sälja hus till kunderna och det medför skadliga konsekvenser för exempelvis företag som tillverkar värmepumpar.

Att den som ska köpa en tomt och bygga ett hus i Vikaholm söder om Växjö måste välja det kommunala fjärrvärmenätet är allvarligt anser alltså Konkurrensverket.

Det här är första gången som man går vidare med ett sådant här ärende, även om man tror att fler kommuner har liknande krav. Skulle Växjö kommun få fel i domstol och ändå inte ändra sig i frågan, så kommer Konkurrensverket ansöka om vite på fem miljoner kronor.

På kommunen har man ännu inte läst stämningen, men Paul Herbertsson som är mark- och exploateringschef, säger att kommunen visst har gett valmöjlighet till de som velat köpa tomt på Vikaholm. Antingen har man kunnat välja de 19 tomter som är anslutna till fjärrvärme eller de sju tomter där man ska bygga lågenerihus istället.

– Vi har hela tiden haft det här valet att antingen bygga med lågenergi eller med fjärrvärme på Vikaholm, säger Paul Herbertsson.

Herbertsson menar att det inte handlar om något vinstintresse från kommunens sida utan om att man håller miljöflaggan högt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".