Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kronoberg

Färre hållplatser kritiseras av resenärer och politiker

Publicerat måndag 24 juni 2013 kl 05.00
Annelie Olsson: "Jag är fast hemma"
(1:48 min)
För Annelie och Ulrika Olsson får de indragna stoppen stora konsekvenser. Foto: Astrid Adelgren/Sveriges Radio

Från och med denna vecka stannar bussen mellan Ronneby och Växjö på betydligt färre hållplatser än tidigare. Tanken är att minska restiden för sträckan. Men för Annelie och Ulrika Olsson i Dockemåla får förändringarna helt andra konsekvenser - och politiker i Ronneby och Tingsryds kommun är missnöjda med de allt färre hållplatserna.

Totalt är det 28 hållplatser i varje riktning i Blekinge som har dragits in på bussen mellan Ronneby och Växjö. De enda undantagen är en tur på vardagsmorgonen samt turerna på helgerna, då bussen fortfarande stannar på samma hållplatser som tidigare.

Bussen kör förbi
Annelie och Ulrika Olsson bor bara några hundra meter från busshållplatsen i Dockemåla som nu har dragits in. Men nu kör bussen alltså bara förbi istället, något som gjorde att Annelie Olsson kände sig tvungen att tacka nej till sitt sommarjobb i Ronneby.

– Det gick ju inte alls nu när de ändrade busstiderna, säger hon.

Minskar restiden
Anledningen till förändringarna är att Blekingetrafiken vill minska restiden på sträckan.

– Kan vi få ner restiden så får vi ju fler resenärer, säger Anna Claesson som är trafik- och marknadschef på Blekingetrafiken.

För Ulrika Olssons del blir det dock tvärtom.

– De tvingar mig i stort sett att ta bilen.

Politiker missnöjda
Politiker i Ronneby och Tingsryds kommun är missnöjda med att bussen mellan Ronneby och Växjö stannar på betydligt färre hållplatser än tidigare. Nu ska Tingsryds landsbygdsutvecklare ta kontakt med Ronneby kommun för att se om man tillsammans kan få till en förändring.

Patrick Ståhlgren (M) är en av de politiker i Tingsryd som är kritiska till för den nya busstidtabellen.

– På sikt kan vi se att blir det för problematiskt för boende i norra Blekinge att pendla in till Kronoberg, då kanske man söker sig till andra arbeten.

Ska ta kontakt med politiker
Nu har kommunens arbetsgrupp för kollektivtrafik bestämt att man "så snart som möjligt" ska ta kontakt med politiker i Ronneby kommun för att se om det går att förändra busstidtabellen så att fler bussar stannar på samma ställen som tidigare på sträckan.

Malin Norfall (S) som sitter i kommunstyrelsen i Ronneby kommun, tycker att det låter som en bra idé.

– Det är väl jättebra om man kan titta på det tillsammans och se om vi kan hitta en lösning och ett bättre alternativ. Flest kompisar vinner, så är det ju.

Astrid Adelgren
astrid.adelgren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".