Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
SVERIGE

Tröskeln i hemmet större risk än trafiken

Publicerat torsdag 20 juni 2013 kl 16.09
"Man tror att man är trygg i hemmets borg"
(5:07 min)
Fallolyckor i hemmet är en vanligare dödsorsak än trafikolyckor. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.

Många tror att det är trafiken som är den största dödsfällan när det i själva verket är trösklarna där hemma som är ett större hot. Under 2011 omkom nästan 1 600 personer i fallolyckor i Sverige medan 300 personer omkom i trafiken.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har gjort en undersökning med syfte att visa på sambandet mellan mediers bild av olyckor och allmänhetens uppfattning om desamma.

Slutsatsen är att både allmänheten och politiker överskattar riskerna för våldsamma och dramatiska olyckor, exempelvis trafikolyckor och bränder. Samtidigt underskattar de mer vardagliga olyckorna där det faktiskt omkommer fler.

Hemmets borg inte trygg
Magnus Kärvhag, ställföreträdande räddningschef på Räddningstjänsten i vårt grannlän Blekinge menar att det finns flera orsaker till att folk har så felaktig uppfattning om olyckorna. 

– Att man tycker att vissa saker är farliga, som brand och trafik  är nästan nedärvt, medans hemmets borg anses vara trygg. Dessutom rapporterar media om trafikolyckor och våldsamma bränder, medan det inte skrivs om en 80-åring som trillar, säger han. 

Han poängterar att det främst är lite äldre personer som dör i just fallolyckor.

– Dessutom är det oftast sviterna efter olyckan som är dödsorsak, snarare än själva fallet, säger han.  

Ekonomiska konsekvenser
Missuppfattningarna kan enligt Magnus Kärvhag leda till att vi inte tar vissa olycksrisker på allvar. 

– I förlängningen kan det innebära felprioriteringar i ekonomin och att allmänheten kräver insatser på områden där de egentligen inte behövs, säger han. 

Vems är då ansvaret att se till att folk får rätt information om vilka situationer som egentligen innebär risker?

– Dels är det vi som jobbar med olyckor dagligen, dels är det media som kanske inte borde gå den snabba vägen varje gång och rapportera på ett dramatiskt sätt, säger Magnus Kärvhag. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".