Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Alvesta

Alvesta kommun säger ja till borgenslån

Uppdaterat måndag 24 juni 2013 kl 14.00
Publicerat måndag 24 juni 2013 kl 05.15
Lyssna på ett länge inslag
(4:15 min)
Alvesta kommunhus. Foto: Rikard Persson/Sveriges Radio.

Efter att konsekvent under flera år sagt nej till förfrågningar från idrotts- och fritidsföreningar som vill att kommunen ska borga för deras lån, har nu kommunen vänt i frågan, men erkänner samtidigt själva att det inte är riskfritt.

Det var i tisdags som Alvestas kommunfullmäktige beslutade sig för att anta en rad regler som ska gälla för att kommunen ska kunna säga ja till de idrotts- och fritidsföreningar som vill ha hjälp att få lån till investeringar.

Vid samma möte beviljade man också sin första borgen, på 2,5 miljoner, till Vislanda IF som ska investera i en ny konstgräsplan.

Men riskerna finns, det erkänner Göran Lundahl på kommunledningskontoret.

– Jo, så är det. Och det måste vi naturligtvis ha med i bilden och göra en bedömning av det. Det är ju det som borgensåtagandet innebär, säger han.

Men det är inte bara för att vara snälla som kommunen väljer att gå i borgen, det är även för att spara pengar. Idag ger man räntebidrag till anläggningarna och därför finns också ett intresse av att föreningarna har en så låg ränta som möjligt, vilket man får med en kommunal borgen.

Baksidan med det hela är att om den aktuella föreningen skulle hamna i ekonomiskt trångmål och inte kunna betala för sig så hamnar istället hela kostnaden på kommunen och skattebetalarna.

En risk som man aldrig kan bortse från och det är också den verklighet som uppenbarat sig för en rad kommuner runt om i landet.

– Ja, avskräckande exemplen finns ju i landet, säger Göran Lundahl. Men eftersom vi ska göra en prövning innan vi tar upp borgensärendet så tar vi den diskussionen innan vi ens talar om borgen, och är det för stor risk så blir det inte aktuellt.

Men säker kan man aldrig vara?

– Det kan man inte vara, det är helt rätt.


Mer om riskerna som kommunerna tar som ställer upp ekonomiskt för sina idrottsföreningar hör du om i Eftermiddag i P4 idag.

Diskutera!

Hur mycket ska kommunerna ställa upp för idrotten och vart går gränsen för spelet med skattebetalarnas pengar?

Är det självklart att kommuner ska ge borgenslån och satsa på nya arenor? Är det kommunal verksamhet?

Maila eftermiddag.kronoberg@sr.se, ring insändartelefonen 0470-10 400 eller kommentera på våra sociala medier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".