Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
SVERIGE

Rapport: Kön, inte lön, avgör föräldrapenninguttag

Publicerat tisdag 25 juni 2013 kl 12.01
1 av 2
Badande barn. Terje Bendiksby/Scanpix.
2 av 2
Laura Hartman, analyschef på Försäkringskassan. Foto: Försäkringskassan.

Även om mammor står för majoriteten av den totala hushållsinkomsten så avstår pappor i högre grad att vara hemma med barnen trots att de har en lägre lön. Det framgår av en rapport från Försäkringskassan.

I hushåll där pappan har högre lön är det mindre sannolikt att det är ett jämställt föräldrapenninguttag.

Det spelar  ingen större roll vem av föräldrarna som har högre inkomst. Mammor tar i större utsträckning ut föräldraledighet även när de har högre lön än pappor, menar Laura Hartman, analyschef på Försäkringskassan.

– Detta ifrågasätter de frekvent förekommande argumenten om att det är mäns höga inkomster i sig som är anledningen till ojämlikt föräldrapenninguttag, säger hon i ett pressmeddelande.

Sannolikheten för ett jämställt föräldrapenninguttag varierar också beroende på vilken utbildning föräldrarna har. Rapporten visar att ju mer högutbildade föräldrarna är desto mer sannolikt är det för ett jämställt uttag. Detta gäller särskilt när mamman i hushållet har en högre utbildning. Om pappan har en högre utbildning än mamman minskar sannolikheten för ett jämställt uttag.

Det finns också skillnader när det gäller ålder. Äldre föräldrar är mindre benägna att göra ett jämställt uttag. Jämngamla föräldrar oavsett ålder delar i högre grad jämställt på föräldrapenningdagarna, enligt rapporten.

Analysen är baserad på uppgifter från Försäkringskassans register. Försäkringskassan har undersökt samtliga barn födda 2009 där någon av föräldrarna tagit ut föräldrapenning under barnets första två år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".