Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
P4 Kronoberg svarar

Genusfrågor ingen fälla

Publicerat onsdag 26 juni 2013 kl 09.07
Elisabeth Anderberg, nyhets- och programchef, P4 Kronoberg. Foto: Malin Ulfhager/Sveriges Radio

I måndags fick Eftermiddag i P4 besök av jämställdhetsminister Maria Arnholm. Läs P4 Kronobergs svar på SmP:s politiske chefredaktör Marcus Svenssons ledare om varför vi inför intervjun med ministern inte hoppade över genusvinkeln när vi tog upp vårdnadsbidraget.

Ljungby kommun har valt att plocka bort möjligheten till vårdnadsbidraget. De hänvisar detta beslut till att det var för få män som valt att nyttja bidraget. I Markaryds kommun har tre män ansökt om vårdnadsbidrag på tre år. I Uppvidinge kommun har ingen man varit hemma med vårdnadsbidrag sedan 2010, i Älmhult är siffran en.

Smålandspostens politiske chefredaktör Marcus Svensson har alldeles rätt i att det finns flera vinklar att plocka upp när man ser dessa siffror. Men under måndagen var jämställdhetsminister Maria Arnholm (FP) gäst i Eftermiddag i P4. Hon hävdar själv att vårdnadsbidraget inte bidrar till en bättre jämställdhet mellan män och kvinnor. Därför ville redaktionen veta om lyssnarna höll med om detta och därav sattes rubriken  inför intervjun ”Är vårdnadsbidraget en kvinnofälla?”

I och med det sätter Marcus Svensson rubriken ”Är P4 fast i genusfällan?” på tisdagens ledarsida. Han räddas inte av att sätta ett frågetecken i rubriken. Den vittnar fortfarande om att Marcus Svensson är fast i fällan att vara oförmögen att se till problematiken att viss typ av valmöjlighet gör det lättare att vi väljer gamla hjulspår istället för att hitta nya vägar. Det har inget med klassfråga att göra, det har med människans natur att göra och vår vilja att oftast välja det som är känt. Kvinnan tar hand om barnen, mannen står för försörjning är något som fortfarande ligger rotat i oss. Och därmed kanske också den lättaste vägen att välja för många.

P4 Kronoberg räds inte att ta upp genusvinkeln trots att det finns de som säger att det är en gammal frågeställning eller kallar det för fälla. Vi ser inte genusfrågor som fällor, vi ser dem som högt prioriterade samhällsfrågor viktiga att ta upp. Och vill Marcus Svensson fånga oss i en fälla på grund av det, så är vi starka nog att ta oss ur den.

Valfrihetsreformen är viktig att ta upp. Från alla håll och kanter, men vi hoppar inte över genusvinkeln. Vilket är tur eftersom den vinkeln verkar ledarredaktionen på Smålandsposten stå över. Rädda för att fastna i en fälla de ej kan ta sig ur.

Elisabeth Anderberg, nyhets- och programchef P4 Kronoberg

Vad tycker du?

Pratas det för mycket - eller för lite - om jämställdhet när det gäller vårdnadsbidraget?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".