Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Förmiddag i P4

Kocken Pelle gör picknickmaten

Uppdaterat torsdag 27 juni 2013 kl 11.44
Publicerat torsdag 27 juni 2013 kl 09.51
1 av 7
Carina och Pelle. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
2 av 7
Den goda salladen och den uppfriskande saften. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
3 av 7
Ljuvliga kycklingspett. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
4 av 7
I saften finns friska blad av mynta. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
5 av 7
Saften upphälld! En skål är på gång... Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
6 av 7
På salladen kom sen härliga kvisttomater. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
7 av 7
Skål! Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio

Kocken Pelle Berglund välkomnar sommaren med diverse godsaker. Den här torsdagen blir det en sommarsallad med färskpotatis, rödbetor, sparris och fetaost. Det äts också kycklingspett! Dessutom gör Pelle saft på svartvinbärsblad och så blir det jordgubbssylt. Här hittar du recepten!

Såhär skriver Pelle om dagens härligheter:

Sommaren ger så mycket gott men är så kort, så i dag vill jag förutom att ta till vara på nuet också ge en påminnelse om att ”konservera” sommaren för att plocka fram när säsongen är över.

Jordgubbarna och flädern är perfekta nu, passa på och gör en sylt, saft eller frys in för att göra det senare om tiden för stunden inte räcker till.

Sommarsallad med färskpotatis, rödbetor, sparris och fetaost.

Ska man på utflykt är det bra med få bunkar att ta med, därför blandar vi friskt med färg och smak.

Detta gick åt till ca.4 pers:

Ca 600 g färsk potatis.
En knippe grön sparris
En knippe rödbetor
Romansallad eller den sort du gillar,
Rödlök, vitlök
Små tomater (som rostas tillsammans med kycklingspetten)
Örter som dill, bladpersilja, basilika.
Olivolja, salt&peppar och vitvinsvinäger.

Koka färskpotatisen, när den nästan är klar lägger du i sparrisen, som får ånga klart i potatisgrytan.

Koka, skala och dela rödbetorna, Strimla salladen, skiva rödlöken, smula osten.

Blanda potatisen och rödbetorna med oljan och lite vinäger (de tar åt sig dressingen bäst när de är varma),

Låt det svalna innan ni blandar i resten. Låt salladen få lite mer olja om potatisen sugit upp allt.

Kycklingspett:

Detta gick åt för 4 pers.

Kycklingfilé ca 700 g.
Soja, vitlök, färsk ingefära, lite olja, lite honung.

Dela kycklingen på längden och trä upp på spetten.

Blanda ingredienserna till marinaden och låt kycklingen ligga och dra en stund.

Stek spetten i ugnen samtidigt som ni rostar de små tomaterna.

Pensla spetten med mer marinad under tiden de steks. Salta tomaterna lite och lägg dem på salladen.

Sommardryck:

Sommardrycken vi ska ta med på utflykten är av citronmeliss. Den kan även göras av mynta på samma sätt. Snabbt gjord utan konstigheter.

Detta går åt till en liter dryck.

1 liter kokande vatten
3 msk socker
1 citron, riv skalet och pressa saften
En näve citronmeliss blad och stjälkar
Några kryddnejlikor.

Repa av bladen och klipp av stjälkarna, blanda med sockret och citronsaften och skalet. Slå över det kokande vattnet och låt stå några timmar, sila av och kyl.

Svartvinbärsbladsaft

Precis som med flädersaft är detta en enkel och god saft som funkar även till vindrinkar.

Hållbarheten är begränsad så frys den i kuber för att snabbt blanda en kall och god saft.

3 l svartvinbärblad
3 st. citroner
70g vinsyra
1,5 l kokande vatten

Skiva citronerna, skölj bladen, lägg i en stor bunke och slå det kokande vattnet över. I med vinsyran.

Låt stå i 3 dygn.

Sila och krama ur bladen.

Koka upp med 2 liter socker. Kyl och frys eller drick så klart.

Romkruka

En burk med jordgubbar, socker och rom som får stå till sig är inte heller fel. Låt den stå svalt, gärna kyl men en matkällartemp räcker.

Den kan fyllas på med olika bär under säsongen, allteftersom de blir mogna.

Använd ungefär hälften socker som bärmängd och häll över rom så det täcker.

Både spriten och bären blir underbara. Inget för barn men någon gång får man vara egoist.

Jordgubbssylt

Att koka jordgubbssylt är enkelt och snabbt, med det färdiga syltsockret som finns. Bara blanda och koka,

Följ anvisningarna på paketet, gott som smaksättning till en dessert. Den som vill kan lägga till lite stjärnanis t ex för att göra sylten lite annorlunda.

Som alltid när man lagar själv, vet man vad det innehåller.

Det är dessutom en ofta uppskattad present om man blir bortbjuden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".