Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
VÄXJÖ

Växjö kommun vill att tioåriga Stella ska gå en halvmil hem från skolan

Publicerat onsdag 3 juli 2013 kl 16.27
"Hon förväntas gå där helt ensam"
(1:40 min)
1 av 2
Familjen Magnusson. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio
2 av 2
Källreda. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio

Växjö kommun tycker att tioåriga Stella Magnusson från byn Källreda ska promenera hem från skolan i Tolg som ligger knappt fem kilometer från hemmet. Familjen har fått nej till skolskjuts, trots att vägen till skolan är smal, utan väggrenar och gatljus och i bland starkt trafikerad.

– Det är lite konstigt att alla kompisar får åka och jag får gå, för det skiljer 150 meter, säger Stella Magnusson.

Peter och Pernilla Magnusson som driver företaget Källreda Plåt och Smide tre mil norr om Växjö kommer att kämpa till sista blodsdroppen för att försöka få kommunens tjänstemän och politiker att förstå att skolskjutsreglerna är helt orimliga och drabbar familjen och deras dotter hårt.

De bor 4850 meter från skolan - gränsen för skolskjuts är fem kilometer. De ansökte om skolskjuts i alla fall på grund av att vägen till och från Källreda är smal, utan gatlysen och väggrenar. Där åker timmerbilar och annan tung trafik och att skicka ut sin tioåriga dotter att promenera eller cykla den här vägen är livsfarligt, anser föräldrarna.

Men kommunens ansvariga tjänstemän sa nej.

"Gällande trafikförhållanden har de inte bedömts som tillräckligt svåra för att skolskjuts ska beviljas i enlighet med skollagen 10 kapitlet 32 §" står det i avslaget.

Stella kan få skolskjuts till skolan i mån av plats, säger kommunen, men inte hem, enligt beslutet.

Föräldrarna är mycket upprörda.

– Det finns inga gatlysen, inga trottoarer och Stella förväntas gå där helt ensam; säger Pernilla Magnusson.

– De gömmer sig bakom den här fem kilometersgränsen, det är fånigt, så jag välkomnar både tjänstemän och politiker att komma hit och promenera från Tolgs skola hem till oss i Källreda, fem dagar i veckan. Gärna en vintereftermiddag när snön yr och det inte är plogat, säger Pernilla Magnusson.

– Vi får väl ta ledigt från jobbet och hämta henne, för på den här vägen kommer hon inte att gå, fortsätter Peter Magnusson.

Familjen kommer att överklaga till förvaltningsrätten och anser att kommunen måste se till helheten när det gäller skolskjutsarna och inte bara stirra sig blinda på kilometrar. De har två yngre barn som så småningom också måste ta sig till Tolgs skola och frågan om skolskjutsen är en stor fråga för människor som bor på landsbygden och måste lyftas politiskt, säger de.

– Jag tycker det är horribelt hela situationen. Regler ja visst, men att man inte kan titta på helheten gör mig ganska frustrerad i det här, säger Peter Magnusson.

Den ansvarige tjänstemannen i Växjö kommun vill inte kommentera kritiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".