Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Växjö

Sockenrådet i Tolg ska lyfta bussproblem

Publicerat torsdag 4 juli 2013 kl 05.00
"Vill lyfta frågan på ett större plan"
(1:39 min)
ARKIVFOTO: Maja Söderberg. Foto: Anna Helmersson/Sveriges Radio

Nu ger sig sockenrådet i Tolg in i kampen om skolskjuts till barn i trakten. Igår berättade vi om Stella Magnusson i Källreda som fått nej till skolskjuts, trots att vägen till skolan är smal och saknar väggrenar och lysen. Maja Söderberg, ordförande för Tolg Sockenråd, tänker nu ta tag i frågan.

– Vi måste lyfta frågan på ett större plan till den politiska nivån, vad tycker vi om det här regelverket - är det inte dags att ändra lite på det? Så vår idé är att Sockenrådet tillsammans med vår föräldraförening kommer bjuda alla motsvarande föreningar i byar där man berörs av skolskjutsar till ett första möte och utifrån det bestämma vad vi vill driva och hur vi ska driva det, berättar Maja Söderberg.

Stella Magnussons familj fick nej på ansökan om dispens för att trafikförhållanden inte var tillräckligt svåra enligt kommunen - det trots att vägen är smal, saknar gatlysen och väggrenar. Familjen kommer nu överklaga till förvaltningsrätten.

Tolg sockens föreningsordförande Maja Söderberg har en idé på hur skolbussproblemen skulle kunna lösas.

– Visionen tycker jag skulle vara att skolbussarna kombineras så att det blir en förlängning av länstrafiken så att alla ha rätt till att hoppa på skolbussen och betala för sig. Då skulle föräldrar som inte har rätt till skolbuss kunna betala för sina barn, säger Maja Söderberg, ordförande för Tolg sockenråd.

Nu framöver hoppas Maja Söderberg på en bra dialog både mellan byarna, men även med politikerna för att se vad de kan hitta för lösning.

Växjö kommun vill att tioåriga Stella ska gå en halvmil hem från skolan

Familjen Magnusson. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio

#link=356510#tioåriga Stella Magnusson från byn Källreda ska promenera hem från skolan i Tolg som ligger knappt fem kilometer från hemmet. Familjen har fått nej till skolskjuts, trots att vägen till skolan är smal, utan väggrenar och gatljus och i bland starkt trafikerad.

Läs också: Sockenrådet i Tolg ska lyfta bussproblem

Bör politikerna ändra kilometergränsen för skolskjuts?

Växjö kommun har fem kilometer som gräns för skolskjuts medan Lessebo kommun har två kilometer och Alvesta tre. Är det dags för politikerna i Växjö att se över kilometergränsen för skolskjuts? Vad tycker du? Kommentera här, mejla eftermiddag.kronoberg@sverigesradio.se eller ring vår insändartelefon på 0470-10 400. Du kan också höra av dig på våra sociala medier!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".