Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
SVERIGE

Sverige vill locka fler utbytesstudenter

Publicerat torsdag 4 juli 2013 kl 09.17
"Ska inte vara onödiga byråkratiska hinder"
(2:12 min)
Folkpartiets Jan Björklund. Foto: Anna Hjalmarsson/Sveriges Radio.

Regeringen föreslår att utomeuropeiska studenter ska få mycket snabbare besked om de blir antagna till svenska universitet och högskolor. Med dagens system får studenterna veta i juli månad om de får komma till Sverige och börja studera till hösten, och det blir för kort förberedelsetid, säger utbildningsminister Jan Björklund.

– För den som ska flytta från Kina, Asien eller Afrika till Sverige, så är en eller en och en halv månads förberedelsetid otillräcklig. Vi räknar med att den kan ske avsevärt mycket tidigare under våren, att man kan få ett kvartal eller ett halvår på sig från det att man får ett antagningsbesked, säger Jan Björklund.

För några år sedan införde Sverige avgifter för studenter som kommer från länder utanför EU och EES-länderna och Schweiz.

Då minskade antalet nya studenter som kom hit – från 8 200 till 1 700.

Nu vill regeringen ge de här studenterna längre tid på sig att ordna med alla förberedelser en flytt till Sverige innebär, ordna bostad, söka stipendier och kanske söka uppehållstillstånd.

Björklund tror att det är en nackdel för Sverige att dagens regler säger att studenterna får veta om de blivit antagna först i juli månad.

Om studenterna också sökt platser i andra länder och får klartecken snabbare där, är lättare att välja dem. För svenska studenter eller studenter från EU-länder blir det ingen skillnad.

Förslaget innebär att lärosäterna får införa flexiblare regler – men det är inget de måste göra. Det ska nu skickas ut till berörda för att få in synpunkter. 

Regeringen införde studieavgifter för att, som Jan Björklund uttryckte det, Sverige inte ska konkurrera genom att vara ett lågprisalternativ med gratis utbildning. Sverige ska konkurrera om studenterna med en utbildning av hög kvalitet.

Syftet med regeringens förslag är att få fler utomeuropeiska studenter att söka sig till svenska lärosäten.

– Ja, i högsta grad! Jag tycker att vi ska göra allt vad vi kan för att få hit fler elitstudenter från andra delar av världen till Sverige. Det tjänar vi på. Både våra forskningsmiljöer och vår utbildning tjänar på det och om en del av de här forskarna och studenterna väljer att vara kvar i Sverige och bidra till vårt lands utveckling med sin höga kunskapsnivå så är det bara ett plus, säger Jan Björklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".