Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
VÄXJÖ

Stefan Bergström (FP) försvarar Växjö kommuns avståndsregler för skolskjuts

Uppdaterat torsdag 4 juli 2013 kl 15.19
Publicerat torsdag 4 juli 2013 kl 12.49
"Svårt att skapa regelverk om man säger "cirka"
(1:45 min)
Stefan Bergström, folkpartistisk ordförande i skol- och barnomsorgsnämnden. Foto: Martina Svensson/Sveriges Radio

Att Växjös politiker tycker att en 10-åring kan promenera nästan en halvmil till och från skolan och inte har rätt till skolskjuts är något som upprör barn och föräldrar på landsbygden. Stefan Bergström, folkpartistisk ordförande i skol- och barnomsorgsnämnden, kan idag inte ge något besked om det blir någon ändring av avståndsreglerna och menar att det är svårt att följa regelverket om man inte använder exakta siffror.

Fem kilometer har politikerna i Växjö bestämt att det ska vara mellan hemmet och skolan för att få skolskjuts när man går i mellanstadiet - flera andra kommuner i länet har kortare avstånd.

Stella Magnusson, tio år, från Källreda är bara ett av många barn som drabbas. Hade hon bott 150 meter längre bort från skolan hade hon haft rätt till skolskjuts. Kommunens tjänsteman säger nej trots att föräldrarna anser att vägen till skolan är farlig.

Stefan Bergström, folkpartistisk ordförande i skol- och barnomsorgsnämnden i Växjö, försvarar beslutet.

– Det är svårt att skapa ett regelverk om man säger "cirka". Det är normalt att man bestämmer en exakt siffra och jag tror att alla förstår att vi måste göra det för att klara planeringen. Vi har en omfattande skolskjutsverksamhet, säger Bergström.

När det gäller skolskjutsen för Stella Magnusson säger Stefan Bergström att det i dag inte finns plats i skolbussen för henne, men att det kan bli en plats ledig så småningom.

– I så fall omprövar man möjligheten igen. Vårt problem är att att många föräldrar som idag har skolskjuts inte avsäger sig sin skolskjutsplats när barnet börjar på fritids. Det får vi upptäcka så att säga.

– Man kommer naturligtvis att titta på om det finns möjlighet att i mån av plats låta henne åka, säger Stefan Bergström.   

Tycker du själv att det är rimligt att en 10-åring ska promenera eller cykla på smala mörka vägar om de råkar bo 4,8 kilometer från skolan? 

– Jag förstår din fråga, men som politiker måste jag fatta den här typen av beslut.  

Växjö kommun vill att tioåriga Stella ska gå en halvmil hem från skolan

Familjen Magnusson. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio

#link=356510#tioåriga Stella Magnusson från byn Källreda ska promenera hem från skolan i Tolg som ligger knappt fem kilometer från hemmet. Familjen har fått nej till skolskjuts, trots att vägen till skolan är smal, utan väggrenar och gatljus och i bland starkt trafikerad.

Läs också: Sockenrådet i Tolg ska lyfta bussproblem

Bör politikerna ändra kilometergränsen för skolskjuts?

Växjö kommun har fem kilometer som gräns för skolskjuts medan Lessebo kommun har två kilometer och Alvesta tre. Är det dags för politikerna i Växjö att se över kilometergränsen för skolskjuts? Vad tycker du? Kommentera här, mejla eftermiddag.kronoberg@sverigesradio.se eller ring vår insändartelefon på 0470-10 400. Du kan också höra av dig på våra sociala medier!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".