Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Evedals camping

Omdiskuterade stugor godkända

Publicerat onsdag 10 juli 2013 kl 14.30
Campingägaren: "Det känns jättebra"
(1:49 min)
Campingägare Björn Holst är nöjd. Foto: Simon Campanello/Sveriges Radio

De omdiskuterade stugorna på Evedals camping har godkänts av Mark- och miljödomstolen i Växjö. Byggnadsnämnden i kommunen har velat stoppa stugorna eftersom att de ska säljas vidare till privatpersoner - något som domstolen alltså inte tycker strider mot planen för området.

– Det känns jättebra och det här är en naturlig följd av att vi följt planförslaget till punkt och pricka, säger Björn Holst som är en av campingens ägare.

År 2010 fick campingen bygglov för 13 nya stugorna, men när det visade sig att de skulle säljas vidare till en tredje part kom det stark kritik från Växjö kommun. De var oroliga för att området ska privatiseras när stugorna säljs vidare. Men enligt Björn Holst ska stugorna ska vara uthyrda en större del av året och det ska inte finnas några permanentboende på campingområdet.

– Tanken har aldrig varit att privatisera området. Däremot ägandet, vi privatiserar ju stugorna men när man köper en stuga måste man skriva på att den ska hyras ut i minst 150 nätter per år, säger han.

Förra sommaren gick bygglovet för stugorna ut eftersom de inte börjat byggas ännu och det var när Björn Holst ville förnya bygglovet som han fick han nej från kommunen. Han överklagade det till Länsstyrelsen som gick på hans linje och det gör nu alltså även Mark- och miljödomstolen i Växjö.

Byggnadsnämndens ordförande Nils Fransson (FP) räknar med att det blir ytterligare ett överklagande men vill att nämnden ska besluta om det.

– Det här är ju ett politiskt beslut som vi har tagit när vi gjort den här överklagan och det fodras nästan ett nytt beslut för om vi ska gå vidare med det här, säger han.

Men även om Mark och miljööverdomstolen, som är den högsta rättsliga instansen, tar upp ärendet tror Nils Fransson själv att kommunen får svårt att få sin vilja igenom.

– Vi har nog små chanser, det tror jag faktiskt, säger han.

Björn Holst å sin sida tror att han har bra förutsättningar och är redo för byggstart om det nya bygglovet beviljas.

– Jag har diskuterat det här med olika byggfirmor nu så att vi ligger i startgroparna för att sätta igång med bygget, säger han.

Simon Campanello

simon.campanello@sverigesradio.se

Fler artiklar om stugorna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".