Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Växjö

Föräldrar får stöd i kampen för skolskjuts

Uppdaterat torsdag 11 juli 2013 kl 13.22
Publicerat torsdag 11 juli 2013 kl 12.15
Lyssna på inslaget
(1:26 min)
Källreda i Tolgtrakten där tioåriga Stella tvingas gå en halvmil. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio

Familjerna i Tolgtrakten som kämpar mot Växjö kommun för att deras 10-åriga barn ska få skolskjuts får stöd av Trafiksäkerhetsorganisationen NTF Sydost. Små barn har inget på de 70-vägarna att göra, konstarerar NTF:s projektledare.

Under den senaste veckan har två familjer med barn i Tolgs skola, tre mil norr om Växjö, intensifierat sin kamp för att få skolskjuts till sina barn.

Deras 10-åringar börjar i fjärde klass till hösten, men fick nyligen "nej" till skolskjuts.

Vägarna kring Källreda och Ödetofta till skolan är inte så farliga att de behöver åka skolbuss av ”trafiksäkerhetsskäl”, beslutade kommunens skolskjutsgrupp. 

Båda familjerna kommer att överklaga kommunens avslag och bjöd ut NTF:s projektledare för några dagar sedan, för att visa henne vägarna med förhoppning att få stöd av en oberoende part. Och det får de.

Eva Jacobsson Börjesson, skriver i ett mail till P4 Kronoberg att hennes bedömning är att barn i 10-års åldern inte bör gå eller cykla den här vägen på egen hand, det är för tidigt i den åldern. 

” Vägen är smal, bara ca 3 meter bred på de smalaste sträckorna och där är flera branta kurvor och backkrön som ger väldigt dålig sikt. Vår bedömning är att barn i 10-årsåldern bör inte gå eller cykla den här vägen på egen hand, det är för tidigt att göra det i den åldern. Barn har en  mycket begränsad förmåga att hantera och bedöma trafiksituationer och en sån här färdväg kräver mer av barnen än vad de är mogna för i mellanstadieåldern. När det sen kommer till vinterförhållanden med snö, is och mörker så är det förstås mycket mer riskfyllt och otänkbart med något annat än buss eller bil” skriver Eva Jacobsson Börjesson.

NTF:s expertutlåtande kommer att skickas med i överklagandena till Förvaltningsrätten.

Fler artiklar om skolskjutsreglerna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".