Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Växjö

Långsiktigt alternativ till sommarskola

Uppdaterat torsdag 25 juli 2013 kl 08.54
Publicerat torsdag 25 juli 2013 kl 06.40
"Det är ju en långsiktig insats"
(1:28 min)
Stefan Bergström, folkpartistisk ordförande i skol- och barnomsorgsnämnden. Foto: Martina Svensson/Sveriges Radio

Sedan staten dragit in bidragen till sommarskolor har de flesta kommuner lagt ner den sortens undervisning. I sommarskolan kunde högstadieelever tidigare läsa upp sina betyg för att få behörighet till gymnasiet.

Växjö är en av flera kommuner i länet som valt att lägga ner sin sommarskola. Och även om sommarskolan var bra för eleverna så satsar man nu på annan hjälp, det säger Stefan Bergström, ordförande i skol- och barnomsorgsnämnden i Växjö.

– Det är en betydligt lugnare miljö att undervisa i när det gäller sommarskolorna, och man kanske kan ägna mer tid till varje elev. Men det är ju en kort insats så att säga.

Växjö kommun har valt ett alternativ, nämligen ett projekt kallat Resultat i fokus. Det är löpande stöd till elever i årskurs sju till nio som inte har uppnått målen. Resultat i fokus innebär till exempel att en extra lärare sätts in i ett klassrum för att ge stöd till behövande elever, berättar Stefan Bergström.

– Det resulterade i att vi fick betydligt fler elever som var behöriga till gymnasiet.

Vad säger eleverna om den här satsningen Resultat i fokus?

– Vad jag förstår så är alla nöjda, både elever och lärare tycker att det här har varit en bra satsning.

Till hösten kommer Växjö kommun dessutom starta stödundervisning redan från årskurs fyra. Om eleverna inte kan läsa, skriva eller räkna när de börjar fjärde årskurs och inte heller får tillräckligt med hjälp, så blir det oerhört jobbigt för dem att följa med i undervisningen, säger Stefan Bergström.

– Att då göra insatserna på högstadiet, nej, då väljer vi i stället att göra dem i årskurs fyra. Det är en långsiktig tanke i detta med tidiga insatser. Vi kommer fortsätta satsningar på detta med Resultat i fokus, men nu satsar vi framför allt i årskurs fyra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".