Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
LJUNGBY

Ljungby satsar på ungdomsanställningar

Publicerat lördag 27 juli 2013 kl 09.30
"De får en anställning på sju månader"
(1:35 min)
1 av 2
Johan Rydell är en av de som har fått en ungdomsanställning. Foto: Boel Engkvist/ Sveriges Radio
2 av 2
Carina Bengtsson vill satsa på Ljungbys ungdomar. Foto: Boel Engkvist/ Sveriges Radio

Nu är det dags för unga att få jobb. Det har Ljungby kommun bestämt och de driver därför en satsning där 30 av kommunens ungdomar mellan 18-29 år garanteras jobb under den kommande hösten.

– Vi tycker att ungdomarna är så pass viktiga och de måste få en chans att komma in på arbetsmarknaden. Och idag när vi har den här lågkonjunkturen, så är det svårt för dem, det har vi ju sett. Vi anställer ungdomar i Ljungby kommun och de får en anställning på sju månader, säger kommunstyrelsens vice ordförande och kommunalråd, Carina Bengtsson.

Ungdomarna anställs inom alla typer kommunala jobb, till exempel den tekniska förvaltningen, skola- , barn- och äldreomsorg och personalavdelningen. Syftet med ungdomsanställningen är att få en referens, nya kontakter och ny inspiration och på så sätt öka förutsättningarna för att hitta ett arbete. Runt 400 personer i åldrarna 18-29 år är anmälda som arbetssökande på Arbetsförmedlingen i Ljungby.

19-åriga Johan Rydell från Ljungby var arbetslös under tio månader. Men så blev han rekommenderad av Arbetsförmedlingen till kommunen och nu väntar just en ungdomsanställning.

– Jag ska vara en form av kontaktperson mellan de som vi ska anställa och arbetsgivarna.

Hur ser arbetssituationen ut, vad tänker du kring den i Ljungby kommun?

– Vad jag vet så är det ganska många i min ålder som är arbetslösa och det är väldigt få som har ett fast jobb. Så jag kan väl hoppas på att det kan bli lite fler arbetstillfällen i och med det här projektet.

Vad tänker du om framtiden sen när du har avslutat den här ungdomsanställningen?

– Då har man ju en ny erfarenhet och förhoppningsvis så är man lite mer attraktiv på arbetsmarknaden och kan kanske få något annat arbete.

Ungdomsanställningar

Vad: Ungdomsanställning är en satsning där kommunen ger unga chansen att få en traineeplats under en viss tid inom den kommunala sektorn. Satsningen en utmaning till det privata näringslivet, där kommunen kommar att anställa lika många som näringslivet i Ljungby kommun anställer tillsammans.

Bakgrund: 2010 anställde Ljungby kommun 96 ungdomar mellan 18-24 år under sex månader och då kostade satsningen 12 miljoner kronor tagna ur kommunkassan. Endast en eller två av dessa ungdomar blev fortsatt arbetslösa, resten fick jobb eller började att studera.

2013 års satsning: Ljungby kommun ska ge totalt 30 personer mellan 18-29 år ungdomsanställning under sju månader. Vad satsningen kommer att kosta är ännu oklar då kommunen precis är i början av anställningsfasen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".