Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
LINNEUNIVERSITETET

Få studenter pluggar moderna språk och naturvetenskap

Publicerat söndag 21 juli 2013 kl 08.00
"Det blir en jättesvår situation"
(1:47 min)
Linnéuniversitetet, där ingen läser till gymnasielärare i tyska i höst. Foto: Lennart Nilsson/Sveriges Radio.

I höst kommer inte någon att läsa till gymnasielärare i tyska på Linnéuniversitetet. Och det är fortsatt svårt att locka studenter till vissa ämneslärarprogram.

– Vi ser ett väldigt lågt söktryck på de moderna språken och naturvetenskapliga ämnen. I ett par fall har vi inte ens några sökanden för att vi har ställt in både kemi och naturkunskap på grund av för få sökande under föregående år, säger Susanne Liedberg som är utbildningsledare på Linnéuniversitetet.

Bland blivande gymnasielärarna är det en väldigt skev fördelning när det kommer till vilket ämne de ska utbilda sig i. På Linnéuniversitetet har språk som franska och spanska bara ett fåtal antagna i år, och ingen har blivit antagen till höstens ämneslärarutbildning med inriktning mot tyska. Men det finns vissa inriktningar som lockar betydligt fler.

– Vi ser ett mycket högt söktryck i samhällsorienterande ämnen som historia och samhällskunskap. Och tyvärr är det här ämnen som skolorna i regionen säger att de inte behöver rekrytera inom, säger Susanne Liedberg.

Däremot så behövs det fler språklärare och naturvetenskapslärare i länet. Alltså just de ämnen som få väljer, vilket i slutänden kommer att skapa problem ute i skolorna.

– Det blir en jättesvår situation eftersom skolan har ett uppdrag att man måste ha vissa ämnen. I vissa fall kommer det innebära att man kanske inte har behöriga lärare som kan undervisa och då kan man inte heller ge en viss utbildning, säger Susanne Liedberg.

Den låga tillströmningen av elever är ett problem även för Linnéuniversitetet. Det är så få i vissa ämnesprogram att studenterna blir beroende av att kunna läsa ihop med de som läser fristående kurser i samma ämnen. Även om det systemet fungerar idag menar Susanne Liedberg att det på sikt är ohållbart.

– Jag kan inte garantera att vi kommer att kunna ta in så här få sökande under flera års tid, säger hon.

Ämnesinriktningar med få antagna på Linnéuniversitetet i år.

Biologi: 3

Franska: 1

Fysik/Matematik: 3

Geografi: 0

Psykologi: 3

Spanska: 6

Svenska som andraspråk: 5

Tyska: 0

Källa: Linnéuniversitetet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".