Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Växjö

Växjö stift begär inte utdrag ur belastningsregistret

Publicerat fredag 2 augusti 2013 kl 05.45
Växjö stift begär inget utdrag ur brottsregistret
(1:41 min)
1 av 2
Katarina Toll Koril är kanslichef på Växjö Stift. Foto: Boel Engkvist/Sveriges Radio
Prästvigning av Dennis Hagberg. Foto: Växjö Stift
2 av 2
Prästvigning av Dennis Hagberg. Foto: Växjö Stift

Bara ett fåtal stift i landet kontrollerar brottsregistret när dem rekryterar diakon- och prästkandidater. Det innebär att stiftet inte vet om de som rekryteras inom tex barn- och ungdomsverksamheten är dömda för brott som sexuella övergrepp eller annat. Växjös stiftsledningen anser att det inte finns ett behov av granskning, det säger Katarina Toll Koril, kanslichef på Växjö Stift:

– Det har inte varit aktuellt hos oss ännu och om det blir det kan jag inte svara på i nuläget, utan det får vi överväga och titta på om lagen kommer att förändras. Men vi har ju gjort en bedömning att vi följer människor och finns nära dem under en stor antal mängd av år där de finns i praktiksituationer.

– De har samtal med psykoterapeuter, psykologer, vi satsar på männskor. Vi litar och tror på dem och det är väl det som är grunden, inte ett misstänkliggörande utan i stället att mötas genom dialog. Förhoppningsvis i samtalet, om det har hänt något, också kunna se och möta det så.

Eftersom stiften inom Svenska kyrkan endast sköter rekryteringen av nya präst- och diakonkandidater, får inte stiften be om ett utdrag ur belastningsregistret. Däremot kan församlingarna kräva det då de räknas som arbetsgivare, eftersom de anställer präster- och diakonkandidater. Men regeringen har kommit med ett förslag om att utvidga kontrollerna. I så fall kommer Svenska Kyrkan få rätt att begära utdrag ur belastningsregistret när de rekryterar personer för arbeten som innebär kontakt med barn. Strängnäs stift har till exempel krävt att kandidaterna själva ber om ett utdrag. Om det säger Katarina Toll Koril så här:

– De har gjort ett övervägande och vad som ligger bakom det kan jag inte svara på, det känner jag inte till. Men hos oss har det ännu inte varit aktuellt att föra den diskussionen. Man har bedömt att den rekryteringsprocess man har när man följer en kandidat, den har varit så grundlig och så omfattande att man har inte sett att det har funnits ett behov.

Men kan det inte vara säkrare att ha ett utdrag från brottsregistret än att inte ha det?

– Det kan i vissa fall vara alldeles nödvändigt att ha ett utdrag ur brottsregistret och det görs ju i Svenska Kyrkan idag, men inte på präster och diakoner. Utan det görs ju i de sammanhang man har kristna förskolor, då gör man det regelmässigt, för där får man göra det som arbetsgivare, avslutar Katarina Toll Koril.

Kyrkans arbete mot sexuella övergrepp

Det finns två kontaktpersoner inom Växjö domkyrkas arbete mot sexuella övergrepp. Läs mer på den här länken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".