Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
KRONOBERG

Man med papegojsjuka smittade andra - ovanlig upptäckt i Kronoberg

Publicerat onsdag 24 juli 2013 kl 05.35
"Detta tog väl alla på sängen"
(1:36 min)
1 av 2
Infektionsmottagningen. Foto: Dick Kardell/Sveriges Radio
2 av 2
Smittskyddsläkare Arne Runehagen. Foto: Dick Kardell/Sveriges Radio

En ovanlig smittoväg av papegojsjukan har upptäckts i Kronoberg. Det var i våras som en man insjuknade i papegojsjuka och då smittade flera andra människor, både sjukhuspersonal och anhöriga. Något som är väldigt ovanligt.

Att sjukdomen smittar från en människa är mycket ovanligt, berättar Arne Runehagen som är smittskyddsläkare i Kronobergs län.

– Det ska normalt inte förekomma när det gäller papegojsjukan utan här är det smitta från fåglar till människa och egentligen inte människa vidare till en annan människa. Men vi hade ju ett fall med en ordentligt svårt sjuk man och han utsöndrade nog mycket smittämne, berätter Arne Runehagen.

Att en person har smittat en annan person av papegojsjuka har bara, känt bevisat, inträffat en gång i Skottland tidigare.

I vanliga fall brukar den smittas från fåglar när man kommer i kontakt med deras avföring eller hanterar deras fågelbord.

Men här var det flera personer som blev smittade, bland annat vårdpersonal som vårdade patienten i våras, berättar Arne Runehagen.

– Ungefär åtta, nio personer smittades. Det verkar ha varit luftsmitta via upphostningar och så andas en annan människa in det direkt. Utav de som blev smittade här hade vi sen inga sekundärfall i familjen eller anhöriga utan det var en patient som var svårt sjuk och extra smittsam, säger han.

Nu kommer den här händelsen leda till en så kallad publikation som ska göra att fler kan ta del av vad de kommit fram till och öka kunskapen om att papegojsjuka kan smitta människa till människa, men redan nu har de berättat om detta och flera är förvånade, berättar Arne Runehagen.

– Detta tog väl alla på sängen, vi gick ju först ut med det här i ett internationellt meddelande. De kommentarer vi fick var att de trodde nog det var något fel i system, labbsvar eller någonting. Det var egentligen ingen som trodde att det kunde vara så här från början, berättar Runehagen.

Avled i sviter av papegojsjuka

#link=357414#har avlidit i sviterna av papegojsjukan, bekräftar smittskyddsläkaren i Kronobergs län, Arne Runehagen. Mannen insjuknade i januari och har intensivvårdats länge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".