Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Förmiddag i P4

Favorit i repris: Pelles smarriga grilltillbehör

Publicerat tisdag 30 juli 2013 kl 11.39
Pelle Berglunds smarriga grilltillbehör. Foto: Jocke Wallgren/Sveriges Radio

Sommaren är här och grillen är sedan länge framplockad och invigd. I dagens Förmiddag i P4 levererar kocken Pelle Berglund smarriga grilltillbehör som till exempel BBQ-sås, guacamole, gratinerad purjo och en potatissallad på sparris potatis och fetaost.

Såhär skriver Pelle om sina härliga tillbehör:

I dagens recept använder jag båda som kryddor i dels en potatissallad, där maskrosbladen får ta plats som en lite besksmak, ungefär som frisé salladen. Nässlorna är förvällda och mixade till en pestolikande röra med vitlök, mandel och lagrad ost.

Guacamole 4 port.

Ingredienser

2 avokador 
1/2 msk pressad citron 
2 tomater, (om ni vill)
ev 1 liten gul lök 
2 vitlöksklyftor 
Strimlad färsk chili
ev färsk koriander 
salt och malen vitpeppar

Gör så här: Mosa avokadon och blanda med övriga ingredienser. Smaka av med salt & peppar och citronen.

Potatissallad 4 port.

Ingredienser

Sparrispotatis ca 600 g
Fetaost 150 g.
Purjolök finstrimlad ca o,5 dl
Maskrosblad ( eller frisésallad) en knippe
Bladpersilja hackad
Olivolja ca 1 dl
Vinäger 2 msk
Salt & peppar

Koka potatisen och dela upp den i bitar, smula sönder osten och blanda runt, blanda oljan med vinäger och persiljan och resen av ingredienserna

Gratinerad purjolök:

Ta en purjo och dela, skölj. Blanchera i någon minut.
Lägg upp i ugnsfast form och klicka över smör och salta & peppra, strö över ströbröd och sätt i i ugnen och gratinera till fin färg.

Färsk vitkålssallad:

Den färska vitkålen är fantastiskt god i båda sallader och annat. Skär den i fina strimlor, tillsammans med fänkålen. Blanchera och låt den rinna av ordentligt. Blanda med olivolja och citronsaft, ta gärna lite av skalet också. Strimla lite chili och blanda i. salt och peppar.

Nässelpesto:

Plocka ca 0,5 liter av fina nässelskott, skölj dessa. Blanchera i lättsaltat vatten några minuter. Slå av vattnet. Krama ur resten av vattnet. Mixa med vitlök, olivolja, skållade mandlar, salt och peppar blanda ner parmesanost eller annan lagrad hårdost.

Ceasarsallad:

En sallad gjord på romansallad, en matig och riktigt god salladssort. Tomater, lök, kyckling, bacon, parmesanost samt brödkrutonger. En dressing gjord på äggulor, olja, vitlök, sardeller och riven parmesanost. I vissa recept står det att man ska koka äggen några minuter och gröpa ur dem, det brukar inte jag göra. Istället gör jag som vid en majonnäs, ta det lugnt och droppa i oljan så den hinner emulgera med äggulan ordentligt.

Till dressingen:

1,5 dl riven parmesanost.
2 st äggulor
1 st pressad vitlöksklyfta
4 st sardeller
1 st citron, saft av
2 dl olivolja
svartpeppar, salt.

BBQ –sauce:

1 st gul lök
4 st vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 msk farinsocker
1,5 dl tomatpuré
400 g tomater, krossade
0,5 dl vitvinsvinäger
1 dl mörk sirap
0,5 dl worcestersås
1 msk Dijonsenap
1 msk oregano
1 tsk timjan
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar

 Tillagning:

Finhacka lök och vitlök. Fräs löken i olivolja tills den
blir genomskinlig.

Tillsätt övriga ingredienser koka upp och sjud sedan såsen på svag värme i 15 minuter. Var försiktig, det kan lätt stänka från den varma tomatsåsen. 

Smaka av med salt och peppar. Förvara såsen i kyl, den går också bra att frysa.

Välj det ni tycker verkar gott att prova!

Lycka till!

Pelle 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".