Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Linnéunivesitetet

Avgift skrämmer inte studenter

Publicerat tisdag 6 augusti 2013 kl 05.36
"De lockas för att vi har hög utbildningskvalité"
(1:44 min)
Stefan Haglund antagningshandläggare på Linnéuniversitetet

Nu ökar återigen intresset från utomeuropeiska studenter för att studera på Linnéuniversitetet.

När terminsavgiften på knappt 40 000 kronor infördes höstterminen 2011 efter ett regeringsbeslut, minskade antalet utomeuropeiska studenter från 300 till 68 stycken. Men nu har det något överraskande vänt uppåt igen. 150 personer har antagits i år.

– Lite förvånande att det har ökat så pass kraftigt så fort, säger antagningshandläggaren Stefan Haglund.

När regeringen för utomeuropeiska studenter införde den här studieavgiften på nästa 40 000 kronor befarade många att man  skulle välja bort Sverige, men nu ökar alltså återigen intresset för Linnéuniversitetet och utomeuropeiska studenter strömmar tillbaka.

En effekt av det här kravet på studioavgift är att vi till en del får hit mer studiemotiverade studenter, säger Stefan Haglund och det stärker på sikt undervisnigns kvalité.

Men missgynnas inte studenter från fattiga länder och familjer?

– Jo, till viss del är det  naturligtvis så, men man ska samtidigt komma ihåg att Sverige inte är något billigt land att leva i.  Så redan innan studieavgiften infördes kunde inte vem som helst komma hit och studera. Migrationsverket krävde redan då att en student skulle kunna finansiera sina levnadsomkostnader på omkring 75 000 kronor per år.

Men hur ska en begåvad student från ett fattigt land och familj kunna komma hit och studera ?

--Vi har stipendier som de kan söka och ca 20 studenter kommer i år till Linnéuniversitet på sådan stipendier, säger antagningshandläggaren Stefan Haglund

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".