Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Växjö

Stor oro för att Teknikum läggs ner som gymnasieskola

Publicerat torsdag 20 november 2014 kl 06.19
Hör reporter Karin Ernstsson berätta
(1:12 min)
Teknikum i Växjö. Foto: Lennart Nilsson/Sveriges Radio

Teknikum i Växjö riskerar att försvinna som gymnasieskola om man förlägger teknikprogrammen med 200 elever till "Teknikens hus" på universitetsområdet. Detta enligt en hemlig risk- och konsekvensanalys som P4 Kronoberg tagit del av.

Teknikens hus på universitetsområdet är ett samarbete mellan flera aktörer för att utveckla Växjöregionen inom teknik och industri med planerad start hösten 2016.

Just nu utreder gymnasieförvaltningen i Växjö om de teknik- och industritekniska program som i dag finns på Kungsmadskolan och Teknikum ska förläggas där. För Teknikums del skulle det i så fall innebära att runt 200 elever försvinner från skolan. 

Enligt ett utkast till risk- och konsekvensanalys som är under bearbetning på de båda gymnasieskolorna varnar man för stora negativa konsekvenser för både elever, personal och skolornas attraktivitet i framtiden, om programmen försvinner från skolorna i centrum.

Oron är stor inte minst på Teknikum, där man fruktar att det helt enkelt blir slutet för skolan som gymnasium om Teknikprogrammen försvinner.

”Oviss framtid för kvarvarande program på Teknikum. Sannolikt med minskad attraktivitet för kvarvarande program och i förlängningen en risk för nedläggning”, står det i rapporten.

"Elprogrammet delas upp, med två inriktningar på Teknikum och en på Teknikens hus", står det också under rubriken "Negativa effekter". 

För Kungsmadskolans del tror man att det industritekniska programmet riskerar nedläggning om den flyttas till Teknikens hus.

Där står också om oron för personalens arbetsvillkor, med delade tjänster för i stort sett alla personalgrupper som i dag jobbar på de båda gymnasieskolorna, bland annat.

P4 Kronoberg har ringt både rektorn på Kungsmadskolan och Teknikum för att be dem förklara och utveckla synpunkterna, men de avböjer med motivering att risk- och konsekvensanalysen ännu inte är en offentlig handling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".