Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Recept

RECEPT: Glögg, dadlar och juliga rika riddare

Publicerat fredag 19 december 2014 kl 08.54
Tre koppar glögg.
1 av 4
Tre koppar glögg. Foto: TT
De härligt baconinlindade dadlarna. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
2 av 4
De härligt baconinlindade dadlarna. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
Glögg, dadlar och rika riddare. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
3 av 4
Glögg, dadlar och rika riddare. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
De mumsigt söta rika riddarna!
4 av 4
De mumsigt söta rika riddarna!

Baconlindade dadlar, Moas Rika Riddare och en härlig glögg - idag bjuder kocken Sune Markmann upp till jul! Här hittar du recepten - prova lyckan i köket, du med!

Hela receptboken hittar du här! Och kolla in ett urval av våra recept på Pinterest!

Glögg

1 flaska rött vin

1 dl russin

1-1½ dl socker

1,5 torkat pomeransskal

½ tsk kardemummakärnor

En bit ingefära

En ”hel” kanel

6 kryddnejlikor

Så gör du:

  1. Blanda alla ingredienserna i en gryta
  2. Sätt grytan på en platta med svag värme
  3. Rör runt lite då och då, men det får inte börja koka!
  4. Dra bort grytan från plattan när det börjar ”röra på sig” 
  5. Låt glöggen stå och dra minst 2 timmar
  6. Sila av den

Tips: Plocka bort och spara russinen och använd dem sen gärna i ditt vörtbrödsbak

Baconlindade dadlar

1 pkt bacon

1 pkt dadlar

 Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 220 - 225 grader
  2. Kärna ur dadlarna
  3. Linda bacon runtom en dadel
  4. Stick en tandpetare i för att hålla ihop det
  5. Sprid ut på en plåt (använd gärna bakplåtspapper)
  6. Gräddas ca 10 minuter – tills baconet blir lite knaprigt

Moas Rika Riddare

1 sats pannkakssmet

Vitt skivat bröd (eller annat bröd)

Smör

Lite Socker

Lite Kanel

Ett uns kardemumma

Ett uns vaniljsocker

Så gör du:

  1. Gör ”din” pannkakssmet – byt mjölken mot grädde
  2. Krydda smeten med socker, kanel, kardemumma, vaniljsocker
  3. Skär bort kanterna på brödskivorna
  4. Doppa brödskivorna i smeten
  5. Stek dem gyllenbruna - Servera direkt
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".