Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Recept

RECEPT: Fruktfyllda crêpes med apelsinsås och pepparkaksmousse

Publicerat fredag 2 januari 2015 kl 10.19
Den färdiga rätten. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
1 av 5
Den färdiga rätten. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
Blodapelsiner i mängd
2 av 5
Sås av apelsiner görs i dagens matlagning. Foto: TT
En härlig melon. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
3 av 5
En härlig melon. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
Mums filibaba. Gräddning pågår. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
4 av 5
Mums filibaba. Gräddning pågår. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
Mysig mousse med frukt.
5 av 5
Ovanför en mysig mousse ligger fullt med frukt.

Fruktfyllda crêpes med varm apelsinsås följt av härlig pepparkaksmousse - idag hör du kocken Sune Markmann laga till en måltid som passar perfekt för den som vill inleda det nya året riktigt gott! Här hittar du recepten - prova lyckan i köket, du med!

Hela receptboken hittar du här! Och kolla in ett urval av våra recept på Pinterest!

Fruktfyllda crêpes med varm apelsinsås

Pannkakssmet
3 dl mjölk
2 ½ dl mjöl
2 ägg
1 dl mineralvatten
25 gr smält smör
1 tsk strösocker
2 nypor salt

Fruktfyllning
Ca 4 dl tärnad frukt
Till exempel: apelsiner, clementiner, äpplen, päron, melon, banan eller någon av dina favoriter
Apelsinsås
4 dl apelsinjuice
1 dl grädde
2 msk honung
1 st stjärnanis

Gör såhär:

1. Blanda ägg, strösocker, vetemjöl och mjölk till en smidig slät smet
2. Tillsätt mineralvattnet, hälften av det smälta smöret och saltet. Låt stå i 20 min.
3. Grädda dina crêpes (tunna pannkakor) på medelvärme – Låt dem svalna!
4. Under tiden skalar och tärnar du frukten i små bitar (ca 1-2 cm)
5. Apelsinjuicen och honungen hälls i en gryta och (reduceras) kokas ner till hälften
6. Lägg frukten på avsvalnade pannkakor, vik in 2 sidor och rulla sen ihop dem
7. Lägg upp dina rullade crêpes direkt på tallrik eller serveringsfat
8. Häll på den varma apelsinsåsen

Tips: Om så önskas kan man servera desserten med vaniljglass eller vispad grädde
Man kan också rosta och hacka t ex pinjekärnor eller pistagenötter och strö över.

Pepparkaksmousse i glas (4 port.)

Botten
10 medelstora pepparkakor
25 gr smör

Mousse

1 dl vispgrädde

50 gr 70%-ig choklad
½ dl kesella
1 äggula
2 tsk honung

Pepparkakskryddor:
1 ½ tsk mald ingefära
1 tsk mald kanel
1 krm malda nejlikor
En knivsudd mald kardemumma
Någon frukt; kiwi, clementin eller något annat friskt

Gör såhär:

1. Smula sönder pepparkakorna
2. Smält smöret och blanda med pepparkakssmulorna till en massa
3. Fördela pepparkaksmassan i botten på glasen
4. Bryt chokladen i småbitar och lägg i en plastbunke
5. Smält chokladen i vattenbad eller micro
6. Vispa grädden, men ej för hårt…
7. Blanda honungen och äggulan i chokladen
8. Rör sen ner grädden och kesellan – lite i taget
9. Krydda och blanda väl
10. Spritsa moussen ner i glasen
11. Låt stå ca 1 tim i kylen
12. Garnera med någon frukt före servering t ex kiwi

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".