Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Växjö

Hopp om nytt antibiotika-läkemedel

Publicerat tisdag 13 januari 2015 kl 05.43
"Kan ta ända upp till 20 år"
(1:41 min)
Gunnar Kahlmeter, verksamhetschef vid mikrobiologen på Växjö lasarett. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio
Gunnar Kahlmeter, verksamhetschef vid mikrobiologen på Växjö lasarett. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio

Ett ämne som skulle kunna bli en ny typ av antibiotika-läkemedel har presenterats av en amerikansk forskargrupp. Och lyckas man skapa fungerande antibiotika av det här ämnet skulle mycket vara vunnet, säger Gunnar Kahlmeter, verksamhetschef på mikrobiologen vid Växjö lasarett.

– Ja, om  det lyckas så skulle det naturligtvis vara mycket positivt. Vi behöver nya antibiotika. Det skulle kunna vara verksamt mot så kallade stafylokockinfektioner som ger vanliga sårinfektioner, blodförgiftning och benröta men också mot en så vanlig sjukdom som tuberkulos där vi i dag i världen har problem med multiresistens.

Det finns ett stort behov av nya typer av antibiotika som hjälper mot bakterier som blivit motståndskraftiga mot vanliga antibiotika, så kallade resistenta bakterier.

Men vägen från den här upptäckten till färdigt läkemedel är lång.

– För det första måste man se till att det här inte är giftigt, att det inte ställer till mer skada än nytta. Sedan ska det provas ut mot en rad olika bakterier, det ska provas ut i djurmodeller, i kliniska prov, så vi talar om tider på 10-15 år eller ända upp till 20 år i värsta fall. 

Den nya metod som använts av forskarna i det här fallet är något som Gunnar Kahlmeter tycker är mycket hoppingivande för framtiden.

– Det är väldigt positivt att man hittar ett nytt sätt att leta efter nya antibiotika. Det finns många mikroorganismer ute i naturen som vi inte kommit riktigt i kontakt med eftersom de inte låter sig odlas i laboratorierna med våra konventionella metoder. Det har det här forskarlaget lyckats med och det är väldigt positivt.

Gunnar Kahlmeter är försiktigt optimistisk inför framtiden.

– Vi behöver någon som visar att det faktiskt lönar sig och är möjligt att leta efter nya antibiotika fortfarande, och det tycker jag är det mesta positiva med det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".