Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Recept

RECEPT: Härliga donuts med olika fyllningar

Publicerat fredag 9 januari 2015 kl 10.19
Sött i mängd...Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
1 av 6
Sött i mängd...Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
Härliga sötsaker! Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
2 av 6
Härliga sötsaker! Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
Erica svängde även till mer "klassiska" munkar. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
3 av 6
Erica svängde även till mer "klassiska" munkar. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
Godsakerna skärs itu. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
4 av 6
Godsakerna skärs itu. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
Erica Kvarnström smakar av. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
5 av 6
Erica Kvarnström smakar av. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
Med stadig hand prytsar Erica ut härlig frosting. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
6 av 6
Med stadig hand prytsar Erica ut härlig frosting. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio

Idag gästades P4 Kronoberg av konditorn Erica Kvarnström som tillagade festliga donuts! Här hittar du recepten - prova lyckan i köket, du med!

Hela receptboken hittar du här! Och kolla in ett urval av våra recept på Pinterest!

Donuts (munkar) 16 st á 30 gram

260 g mjöl

20 g jäst

37 g strösocker

106 g mjölk

1 st ägg

5 g smör           

4 g vaniljsocker

  • Väg upp samtliga ingridienser.
  • Blanda långsamt i sex minuter efterföljt av tre snabba.
  • Väg upp degen i 30 g bitar eller annan önskad strl.
  • Rundriv bullarna (kupa handen och rulla bullarna mot lätt mjölat bord)
  • Dougnuts (altså med hål) Trycker man bara igenom ett finger i mitten av bullen och töjer ut till önskad strl på hålet .
  • Låt jäsa till dubbel strl. Eller i kylen över natten (plasta in för att inte torka ut munkarna)
  • Värm upp frityrolja på spisen till 170- 180 grader fritera sedan munkarna ca 1 min på varje sida. Det behövs ungefär 1 liter olja att fritera. Tänk på att vara försiktig när du friterar och ha alltid ett lock till kastrullen i närheten för att kunna släcka eventuell brand med.
  • De munkar du önskar endast att ha socker på doppas direkt efter tillagning för att sockret ska fastna.
  • Fyll med önskad fyllning eller ringla över önskad choklad, godis, frosting eller önskad toppning efter behov.

Chokladfyllning

100 g mjölk      

100 g grädde

20 g socker

40 g äggula

100 g 70% choklad

  • Värm allt förutom chokladen till 83 grader eller första bublan.
  • Hällsedan genom en sil över chokladen och mixa till en kräm.

Vaniljkräm

200 g mjölk

1 st vaniljstång

40 g socker

48 g äggula       

18 g maizena

10 g smör

  • Väg upp allt förutom maizena,äggulan och smöret i en kastrul och låt koka upp.
  • Väg upp gula och maizena i en bunke och blanda.
  • Koka upp mjölken och häll över gulan och maizenan och värm upp till 83 grader eller första bubblan.
  • Tillsätt smöret och sila för att få bort eventuella äggklumpar.

Tryffel

100 g grädde

25 g glykos

100 g choklad 60%

  • Koka upp grädde och glykos och häll över chokladen och mixa slätt.
  • Doppa munken i detta efter att den är fylld eller inte fylld i valfritt tex nonstopp kokos eller vad som önskas.

Citron och vanilj-glasyr

Cest av 1/2 citron
Vaniljfrön av 1/2 vaniljstång alternativt vaniljsocker
200 g florsocker

  • Tillsätt lite vatten tills det är som en pasta
  • När den sedan ska glaceras på munken så ska den vara 37 grader, då blir det en glansig yta
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".