Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Bergdala

Snart klartecken om asylboende

Publicerat lördag 10 januari 2015 kl 07.58
Hör Migrationsverkets kommentar
(1:25 min)
Jan Ekdahl, Migrationsverket. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
Jan Ekdahl, Migrationsverket. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio

Migrationsverket ska nu titta på länsstyrelsens nya bedömning om asylboendet på området vid Bergdala glasbruk. I bedömningen avråder länsstyrelsen inte längre från ett asylboende på området och nu ska Migrationsverket besluta om det blir ett asylboende i Bergdala eller inte. 

– Jag överlämnar det här till mina experter på juridiken och lokalförsörjningsenheten, så får de titta på ny fakta i målet och göra en värdering och sen får vi fatta ett beslut utifrån detta, säger Jan Ekdahl, som är enhetschef vid Migrationsverkets mottagningsenhet i Kronoberg län.

I höstas bedömde länsstyrelsen i Kronobergs län att asylboende på Bergdala vandrarhem var olämpligt eftersom att området vid Bergdala glasbruk är av de giftigaste i länet. Det fanns heller ingen avgränsning mellan vandrahemmet och Bergdala glasbruk.

I och med att vandrarhemsfastigheten har sanerats enligt de krav som gäller för permanentboende så utgör kvarvarande miljögifter inget hinder för boende på Bergdala vandrarhem, enligt länsstyrelsens nya beslut. Lessebo kommun kommer också stängsla in glasbruksfastigheten, så att personer inte ska komma in på det förorenade området.

Om Migrationsverket beslutar att Bergdala vandrahem ska bli asylboende, hoppas Jan Ekdahl att det sker ganska snart.

– Då hoppas jag att vi kan lösa den här situationen ganska snabbt och börja skicka folk till Bergdala, säger han. 

Vad skulle det här innebära för asylsökande?

– De asylsökande kommer bli tilldelade plats i Bergdala, vid det tillfället när man kommer till Malmö, eller på annan ort i Sverige. 

Vad är det som skulle kunna göra att ni beslutar att det här inte ska bli asylboende?

– Det skulle ju kunna vara att det finns någon typ av förebehåll i yttrandet från länsstyrelsen, som jag ännu inte har hunnit se och där med inte hunnit ta ställning till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".