Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Stormen Egon

De flesta har strömmen tillbaka efter stormen

Uppdaterat måndag 12 januari 2015 kl 08.55
Publicerat måndag 12 januari 2015 kl 05.56
nerblåsta träd efter Egon
1 av 2
Foto: Linda Bergh/Sveriges Radio
Träd som föll under stormen Egon.
2 av 2
Träd som föll under stormen Egon.

De flesta i länet har nu fått tillbaka strömmen igen efter stormen Egons framfart i helgen. Enligt elbolaget Kraftringens hemsida ska merparten av deras kunder i Kronoberg ha ström igen men vid 12-tiden var drygt 580 utan ström, varav flertalet finns i Tingsryds kommun.Omkring 350 av Eon:s kunder i länet väntar fortfarande, enligt elbolagets hemsida. 

För att se hur det ser ut just där du bor, besök Eon och Kraftringen

De flesta av dem finns i Uppvidinge och Växjö kommuner. Men även på andra håll och i Tingsryd gjorde sig bland andra Thomas Gustafsson redo i morse för att ge sig ut och hugga bort träd som fallit över ledningar för att hjälpa de sista med att få tillbaka elen. 

– Det är de sista längst ute på ledningarna som är kvar. Permanentboende finns det stor chans för att de får tillbaka strömmen under dagen, säger Thomas Gustafsson. 

Samtidigt öppnar Eon informationskontor på biblioteket i Tingsryd under måndagen mellan klockan 8-19 med personal som kan meddela om prognoser och eventuella avbrott och också ordna med blanketter för avbrottsersättning. 

När det gäller telefonin kan det enligt Telias hemsida förekomma problem med att ringa eller använda mobila tjänster i vissa områden i länet. I det fasta nätet berörs omkring 30 kunder i nuläget. 

Fortfarande finns det ingen klar bild över hur mycket skog som blåst omkull efter helgens stormande. Men enligt några enstaka rapporter har ändå en hel del träd fallit, säger Hasse Bengtsson på Skogsstyrelsen.

– Det är ett rätt gediget arbete som väntar med att röja upp det här. Skogsstyrelsen kommer tillsammans med skogsbruket att göra en inventering de närmaste dagarna för att få en bild över läget. Den här inventeringen får sedan ligga till grund för skogsbrukets ändrade prioriteringar av avverkning. 

Om man jämför med stormen Gudrun och Per, kan man få någon uppfattning hur stort eller litet det här är?

– Det här är någonting betydligt mildare men ändå väldigt kraftfullt så vi har mycket att göra efter den här stormen. Men jag tror att skogsbruket, som numera har rätt bra rutiner för att ta hand om stormfälld skog, kommer att hinna med och rensa upp det här fram till vårkanten innan insekterna sätter i gång,säger Hasse Bengtsson, Skogsstyrelsen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".