Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Recept

RECEPT: Indisk linssoppa och härligt naanbröd

Publicerat fredag 16 januari 2015 kl 09.24
"Den perfekta ta med sig-maten" beskriver Erik soppan och brödet som.
1 av 4
"Den perfekta ta med sig-maten" beskriver Erik soppan och brödet som.
Det mumsiga naanbrödet gräddas. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
2 av 4
Det mumsiga naanbrödet gräddas. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
Det nygräddade brödet.
3 av 4
Det nygräddade brödet.
Erik Måneld lagar mat i radioköket. Foto: Anne Marchal/ Sveriges Radio
4 av 4
Erik Måneld lagar mat i radioköket. Foto: Anne Marchal/Sveriges Radio

Förmiddag i P4 gästas av radiokocken Erik Måneld som idag lagar till en mustig indisk soppa på äpple, linser och morot. Till det bjuder han på ett mumsigt naanbröd. Kolla in recepten här!

Kolla in vår receptbok här! Ett urval finns också på Pinterest!

Follow P4 Kronoberg Sveriges Radio's board Recept on Pinterest.

Så här beskriver Erik Måneld sin rätt:

"Egentligen handlar det ju om att kombinera. Nu vill man lägga den där julen bakom sig, det är tur att det är ett år kvar till nyår och det börjar längtas lite mot vår, även om  det är att ta i. Då vill man kombinera. Det ska vara en lunch, som man kan ta med sig till jobbet, den ska vara lätt att laga, god när man värmer den, hyfsat billiga ingredienser, dofta lite liksom coolt så att jobbarkompisarna blir avundsjuka, och inte minst ha en svåruttalat namn.

Och vara vansinnigt god!"

Mulligatawny  (indisk soppa på äpple, linser och morot)

6 portioner

2 msk smör

1 hackad gul lök

1 lagom morot, skalad och skuren i små tärningar

1 röd ganska mild chili, typ jalapeno, urkärnad och tunt skivad

3 vitlöksklyftor, finhackade

2 tsk finhackad ingefära

2 normalsmå fasta äpplen, skalade, urkärnade och tärnade som moroten

1 burk, ca 225 gram, krossade tomater

1 msk fin curryblandning

1 tsk mald spiskummin

½ tsk paprikapulver

½ tsk mald kanel

½ tsk mald gurkmeja

¼ tsk mald kardemumma

¼ tsk nymald svartpeppar

½ tsk torkad mynta

2 dl röda linser

8 dl god grönsaksbuljong

2 dl kokosmjölk

salt och mer peppar efter egen smak och tycke

och kanske (om du känner dig nötig);

½ dl rostade cashewnötter

½ dl rostade pistagenötter

Gör såhär:

Smält smöret i en stor gryta på mellanväeme. I med löken, moroten och chilin och låt småsteka i fyra, fem minuter, tills löken blivit mjuk och söt.

I med vitlök, ingefära, äpple och krossade tomater. Rör runt och småputtra i ytterligare 4 minuter. Sedan hivar du i alla de torra kryddorna, och blandar runt ordentligt. Tillsätt så linserna och buljongen och låt det hela koka upp. Sänk värmen så att de bara småputtrar och lägg på ett lock och låt det göra just det (småputtra) i trettio minuter.

Ta av kastrullen från värmen och mixa ungefär tre fjärdedelar av den hyfsat slät. Skälet till att spara en fjärdedel från mixern är att bitar är gott. Blanda ihop delarna i grytan igen och rör ned kokosmjölken. Värm upp tills första bubblan, smaka av med salt och eventuellt mer peppar.

Rosta dig några nötter med lite, lite salt på om du är en av dem som gillar nötter och vill ha krisp på soppan och strö över innan servering.

Kompisbröd

Såhär skriver Erik om brödet:

"En viktig del av en bra måltid är bröd! Man kan nästan inte leva utan det, man skrumpnar lätt ihop och blir sur, som ett gammalt äpple (även om äpplen blir söta när de skrumpnar, men ni fattar vad jag menar), och det vill ju ingen.

Kompisbröd är ett bröd som passar ihop med det du tillagat. Alltså som har liknande ingredienser, eller i vart fall inte börjar bråka och ställa till en pinsam scen när du ska äta det ihop med din lunch."

Ingredienser:

20 g jäst

2 dl yoghurt

1 äpple, rivet

1 tsk salt

1 dl ljummet vatten

ca 1 l vetemjöl eller dinkelsikt.

och på toppen;

½ dl yoghurt

blanda ihop

½ tsk kardemumma

½ tsk spiskummin

½ tsk gurkmeja

½ tsk kanel

½ tsk curryblandning

i en skål.

Gör såhär:

Lös upp jästen i en bunke med saltet, ett rivet äpple och yoghurten. Blanda blanda.

Rör ned vattnet. Blanda i mjöl tills du har en smidig deg som inte klibbar jättemycket. Knåda ordentligt, gärna i i alla fall fem minuter.

Låt jäsa i en halvtimma, minst. Du får gärna låta degen jäsa i två timmar om du är ute i god tid..

Dela degen i fyra lika stora delar och platta ut dem till brödkakor som är ca 5 mm tjocka. Lägg på oljad plåt och låt jäsa i ytterligare tjugo minuter.

Blanda ihop kryddorna i en skål. Pensla brödet med yoghurt och strö kryddblandningen över. Grädda i ugnen på 225 grader i ca femton minuter, eller tills bröden är klara helt enkelt. Gott!

Vad äter du i helgen? Kommentera gärna!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".