Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sverige

Varannan fisk vi äter är odlad

Publicerat torsdag 22 januari 2015 kl 10.35
Professor Kristina Sundell på Göteborgs Universitet
1 av 2
Professor Kristina Sundell på Göteborgs Universitet Foto: Tomas Tengby
Tilapiaodling i Landskrona Foto: Nina Frogneborn
2 av 2
Tilapiaodling i Landskrona Foto: Nina Frogneborn

Varannan fisk som äts i världen är odlad. Och förmodligen är mer än varannan fisk som äts i Sverige odlad. Men den är inte odlad i Sverige.

Vattenbruk är att odla i vatten, motsvarigheten till jordbruk. I Sverige är det en liten men växande näring.

– Det går att göra på ett bra sätt för både miljön och fiskarna, säger Kristina Sundell, professor Göteborgs universitet med specialinriktning på vattenbruk.

Meny i P1 besöker också en fiskodling i Landskrona. Där odlas tilapia, världens kanske vanligaste odlade fisk. Lyssna på programmet i efterhand om vattenbrukets historia, nutid och framtid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".