Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Recept

RECEPT: Rostad palsternacka och krämig fänkål

Publicerat fredag 23 januari 2015 kl 10.00
Härligheten i ugnen. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
1 av 3
Härligheten i ugnen. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
En halv citron ingår i receptet.
2 av 3
En halv citron ingår i receptet. Fräscht!
Dagens gästprogramledare Lisa Syrén intervjuar Erik Måneld.
3 av 3
Dagens gästprogramledare Lisa Syrén intervjuar Erik Måneld.

Förmiddag i P4 gästas av radiokocken Erik Måneld som svänger till en härligt vegetarisk rätt. Kolla in recepten här!

Kolla in vår receptbok här! Ett urval finns också på Pinterest!

Rostad och krämig fänkål och palsternacka

3 msk god olivolja

½ kg palsternacka, skalad och skuren i centimetertjocka skivor

1 hyfsat stor fänkål, skuren i halvcentimeters klyftor

2 små lökar (färg bestämmer du själv), finhackade

1 vitlöksklyfta, finhackad

1 msk rismjöl

1 msk honung

4 dl kokosmjölk

1 msk finhackad salvia

½  tsk finriven muskot

havssalt

nymald svartpeppar

1 dl rostade och grovt hackade hasselnötter

Värm din ugn till 225 grader.

Gör såhär:

Blanda palsternacka och fänkål med en matsked olivilja och lägg dem i ett lager på en bakpappersklädd plåt. Baka i ugnen tills de börjar få rejält med snygg färg, ca 25 minuter.

Medan det där kör i ugnen, lägg den sista matskeden olivolja i en stekpanna på mellanhög värme. I med löken och vitlöken och stek under omrörning i fem minuter eller tills de fått fin färg och mjuknat.

Häll i 1 dl av kokosmjölken, som du har skakat ordentligt så att den blandat sig helt och hållet och blivit krämig, sänk värmen och rör om. Häll resten av kokosmjölken i en bunke och vispa ihop den ordentligt med honung och rismjöl.

När det i stekpannan kokar, tillsätt kokosmjölk och rismjölsblandningen lite i taget medan du rör om hela tiden, så att du får en mjuk och krämig sås.

I med salvia och muskot. Fortsätt röra om tills såsen tjocknat.

Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan tills det i ugnen är klart.

När palsternackan och fänkålen har gått sina 25 minuter, lägg över dem i en ugnsform, häll kokossåsen över, strö över nötterna och sänk värmen på ugnen till 200 grader.

Baka i ytterligare 25 minuter. Klart!

En god crème

Som tillbehör till 4 sådär halvbra boulespelare (en ofta bortglömd yrkesgrupp)

2 gulbetor

saften från en halv citron

¼ finhackad grön chili

1 msk smör

½ dl grädde

salt

lite mald spiskummin

Tvätta och koka dina gulbetor mjuka i osaltat vatten. Skölj dem i kallt vatten och dra skalet av dem. Dela dem i mindre bitar och lägg dem i en bunke tillsammans med chili och citronsaft. Lägg smör och grädde i en liten kastrull och värm tills smöret smultit. Mixa gulbetorna så släta du kan med en stavmixer. Vispa kraftigt ned smör och grädde. Smaka av med salt och spiskummin. Servera ljummen eller kall, till något du tycker är gott, det är alltid du som bestämmer!

Ha en vacker helg!

Tycker Erik Måneld

Vad äter du i helgen? Kommentera gärna!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".