Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Recept

RECEPT: Semlor med olika sorters fyllning

Publicerat fredag 30 januari 2015 kl 10.30
Helgtipset - gör en semla! Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
1 av 2
Helgtipset - gör en semla! Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
Något för chokladälskare! Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
2 av 2
Något för chokladälskare! Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio

Förmiddag i P4 gästas av radiokocken Erica Kvarnström från bagarlandslaget som bjuder på semlor med fyllningar Kolla in recepten här och följ bakningen direkt!

Kolla in vår receptbok här! Ett urval finns också på Pinterest!

Vetedeg (ca 13 st)

Mjölk, 140 g

Smör, 70 g

Jäst, 10 g

Vetemjöl, 350 g

Kardemumma 3 g

Socker 55 g

Salt, 1. 5 g (en nypa)

Surdeg/levain 28 g

Om man inte vill ha surdeg, tillsätt ca 14 g mjöl + 14 g mjölk. Surdegen ger en saftigare bulle.

Gör så här:

  • Väg upp och blanda samtliga ingredienser cirka 8 minuter långsamt, 8 minuter snabbt,

degen ska vara spänstig. 

  • Väg upp bullar á 40g. Rundriv dem (kupa handen och rulla bullarna mot lätt mjölat bord)
  • Lägg på plåt (tänk på att bullen jäser till dubbel storlek), låt jäsa och tänk på att inte ha för kallt.
  • Baka i ca 7 min på 200 grader och låt svalna.

Bullarna går givetvis att frysa om man önskar göra semlor en annan dag.

Choklad vetedeg (blir ca 13 bullar)

Mjölk 190 g

Smör 70g

Jäst 14g

Vetemjöl 330g

Socker 50 g

Salt 1,5 gram (en nypa)

16 gram kakao (tillsätts när degen nästan är färdigblandad)

  • Gör såsom vetedegen ovan.

Bullarna måste svalna innan det går att skära lock eller klippa (som en trekant)

När locket är av är det dags att spritsa på fyllningen på bullarna.

Vispa sedan upp vanlig grädde och vispad chokladmousse och spritsa på. Jag brukar använda en krusig tyll som har strl 15. På med locken och pudra Florsocker respektive Kakao på semlorna.

Vispad chokladmousse (behöver stå över natten)

225 g grädde

50 g glykos       

150 g choklad 64 %

  • Koka upp grädde och glykos och häll över chokladen, rör slätt eller mixa. Tillsätt sedan

425 g kall grädde

Låt stå över natten, vispa sedan som lättvispad grädde!

Fyllningar

Mandelmassa till 13 bullar

Med vaniljkräm och bittermandel.

220 g mandelmassa

½ bittermandel (riven)

115 g vanijkräm*

 5 g rostad och hackad mandel

  • Blanda massan.

Vaniljkräm

200 g mjölk

1/2 st vaniljstång

40 g socker

48 g  äggula       

18 g maizena

10 g smör

  • Väg upp allt förutom maizena,äggulan och smöret i en kastrull och låt koka upp.
  • Väg upp äggula och maizena i en bunke och blanda.
  • Koka upp mjölken och häll över äggulan och maizenan och värm upp till 83 grader eller första bubblan.
  • Tillsätt smöret och sila för att få bort eventuella äggklumpar.
  • Denna sats räcker även till några bulllar med endast vaniljkräm och grädde.

Chokladmassa

245 g mandelmassa

130 g tryffel*

5g hackad och rostad mandel

  • Blanda

Koka upp 50 gram grädde och häll på 50 gram mörk choklad och rör slätt.

Vad äter du i helgen? Kommentera gärna!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".