Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sverige

FP vänder om vårdnadsbidraget

Publicerat måndag 2 februari 2015 kl 10.57
Björklund: "Det är inget konstigt"
(2:05 min)
Jan Björklund. Foto: Janerik Henriksson/TT.
Folkpartiets partiledare, Jan Björklund. Foto: Janerik Henriksson/TT.

Jan Björklund meddelar att Folkpartiet kommer att rösta för regeringens lagförslag om att ta bort vårdnadsbidraget. Därmed bryter de Alliansens samstämmiga uppmaning åt regeringen att behålla bidraget. 

– Läggs det som ett fristående förslag här senare i år, så kommer Folkpartiet att stödja detta. Vårdnadsbidraget har inneburit att framförallt lågutbildade invandrarkvinnor väljer att stanna borta från arbetsmarknaden. Det är olyckligt eftersom det är precis den gruppen som vi behöver få in på arbetsmarknaden, säger Björklund.

I budgeten för 2015 aviserade regeringen att det omdebatterade vårdnadsbidraget ska tas bort. Beskedet fick allianspartierna och Sverigedemokraterna att uppmana regeringen att tänka om och behålla bidraget.

Ett så kallat tillkännagivande med den innebörden röstades igenom i riksdagen strax före jul. Men trots det förbereder regeringen, som Ekot har berättat under morgonen, ett lagförslag om att skrota vårdnadsbidraget.

– Ja, vi är helt medvetna om det, men tycker trots allt att det här är en så pass principiellt viktig fråga att vi vill låta pröva den i riksdagen igen. Vi kommer att ta kontakter under våren för att försöka få ett bredare stöd för vår proposition helt enkelt, säger Annika Strandhäll (S), socialförsäkringsminister.

Nu meddelar alltså folkpartiledaren Jan Björklund att hans parti har för avsikt att stödja förslaget. Folkpartiet har länge varit emot vårdnadsbidrag, säger han.

Folkpartiet har också bestämt sig för att gå emot de övriga allianspartierna och rösta ja till regeringen kommande förslag om att införa ytterligare en så kallad pappamånad i föräldraförsäkringen.

Men Jan Björklund tonar ned splittringen inom borgerligheten.

– Det finns flera förslag, där jag tror att man kommer att få se att de olika allianspartierna röstar olika. Det är inget konstigt. Om vi skulle vinna valet kommer vi att enas om ett gemensamt program, säger han till Ekot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".